Valide Sultan Bendi Bentler Tabiat Parkı

İstanbul Belgrad Ormanı içinde bulunan Bentler Tabiat Parkı, İstanbul’un akciğerlerini oluşturur. Bu nedenle Hafta sonu kaçamakları için ideal bir nokta. Fakat hafta sonları kalabalık olabilmektedir. Valide Sultan Bendi, Bentler Tabiat Parkı olarak isimlendirilen Belgrad Ormanı içinde yer almakta. Hemen yakınında ise Sultan Mahmut Bendi bulunmaktadır. İstanbul’un 9 su bentlerinden biridir. Gelin bu güzelliği beraber keşfedelim.

Valide Sultan Bendi Hakkında Bilgi

İstanbul su bentleri Osmanlı döneminde İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için yapılan yapılardır. İstanbul da yaklaşık 9 adet su bendi var. Mihrişah sultan adına yaptırılan bent bunlardan yalnızca biridir.

Sultan III. Mustafa’nın başkadını ve Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Valide Sultan (ö. 1805) tarafından mimar Krikor Balyan’a yaptırılmıştır. 1796’da inşa edilen bent Sarıyer ilçesi Belgrad Ormanı’nda yer almaktadır. Bendin oluşturduğu gölete Valide Sultan Göleti ismiyle anılmakta.

Bent Acı Elma deresinin bir kolu üzerinde bulunur. Bu bendin kapasitesi 225.000 m3’tür. Fakat gölete yüzmek yasaktır. Kesinlikle kamp yapmak, ateş ve mangal yakmakta yasaktır.

Valide Sultan Bendi Sarıyer

Belgrad Ormanı sahasında yer alan Bentler Tabiat Parkı içerisinde 282 tür flora gözlemlenmiştir. Genel olarak ağaç florası Meşe, Çınar, Kayın, Gürgen, boz söğüt, gümüşişi ıhlamur, aksöğüt gibi ağaç türleri var. Yaban hayatı halen devam etmekte olan tabiat parkında çakal, tilki, şahin, atmaca, saksağan, karga, ağaçkakan, serçe, saka, yabani tavşan ve sincap türleri barınmakta.

Valide Sultan Tabiat Parkı Nerede?

Bent İstanbul ili Sarıyer ilçesi Belgrad Ormanı’nda yer almaktadır.

Valide Sultan Tabiat Parkı Nasıl Gidilir?

Sarıyer bölgesindeki en çok ziyaret edilen yerlerden Valide Sultan Bendi adresine toplu taşıma ile gitmek mümkün. 42HM, 42T, 59RK nolu otobüsler bendin yakınından geçmektedir. Ayrıca Sarıyer’e giden minibüs ve dolmuşlara binerek de gitmek mümkündür.

Valide Sultan Bendi Yapılacak Aktiviteler

  • Hamak keyfi
  • Piknik
  • Bisiklet turu
  • Manzara seyri
  • Kitap okuma keyfi
  • Trekking
  • Belgrad Ormanı gezisi
  • Sportif aktiviteler
  • Fotoğrafçılık
  • Kahvaltı Keyfi

Valide Sultan Bendi Giriş Ücreti

Tabiat parkı girişi ücretli olup fiyat tarifesi aşağıda yer almakta.

  • Bisiklet: 6 TL
  • Motorsiklet – Atv: 9 TL
  • Otomobil: 18 TL
  • Minibüs: 54 TL
  • Midibüs: 90 TL
  • Otobüs: 162 TL

Ayrıca İstanbul da bulunan Ayvat Bendi tabiat Parkı isimle yazımızı okumak için tıklayın.

Bedo Bedi

Merhaba ben Bedo Bedi. İstanbul'da yaşıyorum evli 1 çocuk 4 kedi annesiyim. Gezmeyi, eğlenmeyi, keşfetmeyi, fotoğraf çekmeyi ve sert müziği çok severim. Hayat 1 gündür o da bu gündür mottosuyla yaşıyorum. Keşfettiklerimi, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım.

Bir Cevap Yazın