Tunceli Rabat Kalesi ve Rabat Şelalesi
Ülkemizin doğal güzellikleri açısından en geniş yelpazeye sahip yerlerden biri şüphesiz Tunceli ilidir. Türkiye de doğası bozulmamış nadir yerlerin başında gelir. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 2013’te birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen Rabat Vadisi, Tunceli için önemli bir turizm merkezidir. Tunceli Rabat Kalesi ve Rabat Şelalesi, Rabat Kalesi gibi tarihi ve doğal güzellikleri barındıran Rabat Vadisini sizler için kaleme aldık.

Rabat Vadisi Hakkında Bilgi
Tunceli’ye geleceğiz nereleri gezebiliriz? Gezilecek çok güzel, doğa harikası yerler var. Bunlardan biri olan Rahat Kalesi/ Köprüsü, doğaseverlerin uğrak yerlerinden biri.
Rabat gezisi yapacaksanız mayıs ayı en güzel zamanlama olur. Çünkü şelaleler coşkulu akıyor ve doğa yeni yeni uyanmaya başlıyor. Şansınız varsa hava güzelse köprüye karşı bir çay içmeden geri dönmezsiniz. Rabat’ta, önce köprüye yürüme mesafesi var 10 15 dakikalık bir süre. Köprüde, çekim yaparken çok dikkatli olmak gerekir çünkü köprü çok eski yıkılma tehlikesi var. Köprüden yukarı doğru çıkınca karşınıza muhteşem bir şelale çıkacaktır. Daha sonra dönüp köprünün bulunduğu yerden biraz daha ileride Rabat Kalesine gidebilirsiniz. İçerisi başta biraz tedirgin edici. Yağmurlu havalarda kaygan olabilir o yüzden dikkatli olmak gerekiyor. İçeride merdiven de bulunmakta. Yukarıya doğru gidildikçe kalenin tepesinden çıkıp köye doğru gidebilirsiniz. Köyün girişinden sol tarafa gittiğinizde başka bir şelale karşınıza çıkacaktır.
Erken Demir Çağı, Urartu, Hellenistik, Roma, Bizans ve İslam Ortaçağı ve Osmanlı dönemine ait izler taşıyan kalede küçük bir oda günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.
Tunceli Rabat Vadisinde tarihi kalıntıları ve vadinin manzarasını izlerken yaban keçisi, vaşak, kelebek ve bozayı gibi hayvanları da doğal ortamlarında görüntüleme fırsatı bulabilirsiniz.

Rabat Kalesi Nerede? Nasıl Gidilir?
Tunceli Rabat Kalesi; Tunceli Elazığ karayolunun, şehir merkezinden yaklaşık 15 km sonra gelen köprüden( köprüde Rabat Kalesi tabelası var) dönünce köy yollarını takip etmek gerek. Sürekli asfalt yoldan devam etmek gerekiyor ve yol güzergahında tabelalar var. Merkeze bağlı Çemçeli Köyü Rabat mezrası yakınlarında 3 bin yıllık antik bir yerleşim alanıdır. Yol yaklaşık yarım saat sürüyor. Rabat Kalesine aracınızla da gidebilirsiniz gezi gruplarıyla da.
Ayrıca Mardin Gezilecek Yerler yazımıza göz atmayı unutmayın.
Yazarın İnstagram adresi @zerrn___
Geri bildirim: Tunceli Mercan Vadisi ve Buzul Gölleri » Yol Günlüğü
Geri bildirim: Tunceli'de Gezilecek En İyi 10 Yer » Yol Günlüğü