Tunceli’de Gezilecek En İyi 10 Yer

Tunceli’de Gezilecek En İyi 10 Yer – Tunceli Gezi Rehberi; Tunceli‘ye (Dersim) geldik nereleri gezelim sorusunu çok sık alıyorum. Tunceli son yıllarda turistlerin sık ziyaret ettiği yerlerden biri. Gerek doğa harikası milli parkları gerek Buzul gölleri ile kartpostallık görüntüler sunuyor.

Tunceli’de gezilecek yerlerin bazılarından bahsetmiştim. Bahar ve yaz aylarında gezilecek birkaç yeri kısaca anlatmak istiyorum.

1) Pertek Kalesi

Pertek kalesi, Tunceli ili Pertek ilçesindeki yer alan 2 bin 800 yıllık bir kale. Keban Baraj Gölü yapılmadan önce Murat Nehri’nin kıyısında sivri bir kayanın ucunda bulunan kale, 1974 yılında Keban barajının yapılmasıyla etrafı sularla çevrili bir ada görünümündedir.

Pertek Kalesi Urartulardan, Perslere, Helenlere, Roma’lılara, Selçuklulara, Mengüceklilere ev sahipliği yapmış tarihi öneme sahip bir yer. Osmanlılar zamanında onarımı yapılan kale iç içe geçmiş iki surdan oluşmakta. Burası adeta Pertek’in Kızkulesi niteliğinde bir yer.

Tarihi kale konumu itibariyle Elazığ’da bulunan Harput Kalesi ve yine Pertek ilçesinde bulunan Sağman Kalesi birbirleriyle görüş mesafesinde.

Feribot ile ulaşım sağlanmaktadır.

Tunceli Gezi Rehberi Rabat Kalesi
Rabat Kalesi Ve Şalalesi

2) Rabat Vadisi ve Kalesi

Tunceli Rabat Vadisi; Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 2013’te birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen önemli bir turizm merkezidir.

Rabat gezisi yapacaksanız mayıs ayı en güzel zamanlama olur. Çünkü şelaleler coşkulu akıyor ve doğa yeni yeni uyanmaya başlıyor. Şansınız varsa hava güzelse köprüye karşı bir çay içmeden geri dönmezsiniz. Rabat’ta, önce köprüye yürüme mesafesi var 10 15 dakikalık bir süre. Köprüde, çekim yaparken çok dikkatli olmak gerekir çünkü köprü çok eski yıkılma tehlikesi var. Köprüden yukarı doğru çıkınca karşınıza muhteşem bir şelale çıkacaktır. Daha sonra dönüp köprünün bulunduğu yerden biraz daha ileride Rabat Kalesine gidebilirsiniz. İçerisi başta biraz tedirgin edici. Yağmurlu havalarda kaygan olabilir o yüzden dikkatli olmak gerekiyor. İçeride merdiven de bulunmakta. Yukarıya doğru gidildikçe kalenin tepesinden çıkıp köye doğru gidebilirsiniz. Köyün girişinden sol tarafa gittiğinizde başka bir şelale karşınıza çıkacaktır. 

Erken Demir Çağı, Urartu, Hellenistik, Roma, Bizans ve İslam Ortaçağı ve Osmanlı dönemine ait izler taşıyan kalede küçük bir oda günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Tunceli merkeze bağlı Rabat Köyü‘nde bulunan tarihi Rabat Köprüsü ve Kalesi görülmeye değer yerlerden biri. ( Rabat Kalesi ve Rabat Şelalesi yazımda detayları okuyabilirsiniz.)

3) Mercan Vadisi ve Buzul Gölleri

Ovacık ilçemizin Şahverdi köyüne 12 km uzaklıkta bulunmaktadır. Yürüme mesafesi kişiden kişiye değişebilir ama yaklaşık olarak 3.5 saat sürmektedir. Kültür, tarih ve doğal zenginlikleriyle öne çıkan 1500 rakımlı Ovacık‘ta, ilkbaharla yeşilin tonlarına bürünen doğa, seyrine doyumsuz manzaralar sunar. Yaban hayatı varlığı ve zengin florasının yanı sıra buzul gölleriyle de dikkati çeken ilçede, havaların iyice ısınıp doğadaki karların bir bölümünün erimesiyle ortaya çıkan Mercan Vadisi‘ndeki doğa harikası buzul göller görenleri adeta büyülemekte. Gerçekten doğa harikası, doğaya aşık olabileceğiniz bir yer Mercan Vadisi.

Tunceli Gezi Rehberi

Burada kamp kurmak için ideal bir yer.

Yol Tarifi

4) Kırk Merdiven Şelaleleri

Kırk Merdiven Şelalesi yürüyüşü için Tunceli Ovacık ilçesi Gözeler Köyüne gelmeniz gerekiyor. Yürüyüş buradan başlıyor.  Biraz zorlu bir yürüyüş olsa da yolun sonunda şelalenin güzelliği ve suyun sesi ile kendinizi iyi hissedeceksiniz. Ancak yola çıkarken yanınızda mutlaka; su, yiyecek ve yağmurluk bulundurmalı ve mevsim şartlarına göre giyinmelisiniz. Munzur Dağları’ndan dökülen şelalenin sunmuş olduğu görsel şölene diyecek bir söz yok!

5) Munzur Gözeleri

Tunceli’in diğer bir ilçesi olan ve turizmin biraz daha geliştiği Ovacık ilçesinde Munzur Gözeleri mutlaka görülmeli ve Munzurdan su içmeden gidilmemeli. Ovacık’a giderken yol boyunca Munzur Nehri sizlere eşlik edecektir ve bazı yerlerde fotoğraf çekme imkânı bulacaksınız.

200-300 metrelik bir alanda, suyun yeryüzüne çıktığı 40 göze ve büyüklü küçüklü şelaleler yer alıyor. Ayrıca bu gözelerden çıkan sular Munzur Çayı’nı oluşturmakta. Burası yöre halkı için mesire alanı olarak da kullanılmakta.

Munzur Gözeleri

6) Pülümür Vadisi ve Ağlayan Kayalar

Pülümür yolu üzerinde Ağlayan kayalar ilkbaharda görülmesi gereken diğer yerlerden biri. Kayaların üzerinden akan su harika bir görüntü oluşturmakta. Sürekli su damladığı için halk arasında Ağlayan Kayalar olarak adlandırılan doğal bir oluşum. Her mevsim gezebileceğiniz bir yer.

Tunceli-Erzincan kara yolu üzerindeki Pülümür Vadisi Hılbeş Köprüsü yakınlarında bulunan Ağlayan Kayalar da sonbaharın gelişiyle çok sayıda ziyaretçinin akınına uğruyor.

7) Dereova Şelalesi

Tunceli‘in diğer bir ilçesinde Nazımiye ilçesinde bulunan Dereova Şelalesi de görülmesi gereken yerlerden biri. Şelalenin olduğu yer biraz soğuk olduğu için yine mevsim şartlarına göre giyinmelisiniz. 20 metre yükseklikten dökülen şelale dereye akmaktadır. Şelalenin olduğu yerde restoran bulunmaktadır.

Dereova Şelalesi

8) Buyer Baba Dağı ve Gölü

Tunceli Gezi Rehberi Gezilmesi gereken diğer yerlerden biri de Gola BUYER (BUYER Gölü). Yolu biraz zorlu olsa da sonunda muhteşem bir manzara ile karşılaşacaksınız. Pülümür ilçesinin Kocatepe Köyü yakınlarında yer alan Buyer Baba Dağı 3200 rakımda bulunan bir krater göl yer almaktadır. Yöre halkı tarafından kürtçe Gola Buyer yani Buyer Gölü olarak adlandırılır.

Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Gölün birde efsanesi var fakat çok uzun o sebeple google de araştırmanızı öneririm.

9) Halbori Gözeleri Milli Parkı

Halbori Gözeleri Milli Parkı, Tunceli-Ovacık yolu üzerinde, kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Munzur Suyu kenarında, derin ve kayalık bir vadinin içerisinde yer almaktadır. Halbori Gözeleri çok soğuk kaynak sulara sahip bir dinlenme ve mesire yeridir. Oldukça fazla ziyaret edilmektedir.

10) Munzur Vadisi Milli Parkı

Tunceli ve Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisi’nde 42 bin hektarlık bir alan üzerinde yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı 1971 yılında milli park oldu. Akarsu kaynakları, gözeler, zengin doğal veriler, endemik bitkiler ve barındırdığı yöreye özgü hayvan türleri barındırmakta. Tunceli merkeze oldukça yakın olan milli parkı krater gölleri, gözeler, kanyonlar ve şelaleler ile zengin bir alan oluşturmakta.

Milli parkın florasında 1518 tane bitki barınmakta. Bunları çoğu endemik türlerdir. 27 tanesi munzur dağları, 227 adet ise Türkiye ait endemik türlerdir. Sırf bu sebep bile Munzur Vadisi Milli Parkı‘nı eşsiz bir yer yapmaya yetiyor. Doğa turizm severlerin kaçırmaması gereken bir rota.

  • Adres: Tunceli Ovacık Yolu, 62000 Tunceli Merkez/Tunceli
  • Telefon: 0428 212 52 06
  • Yol Tarifi
Munzur Vadisi Tunceli Gezi Rehberi

Bonus: Ovacık Kayak Merkezi

Tunceli Gezi Rehberi yazımızın son noktası Ovacık Kayak Merkezi. Ovacık ilçesinin Öveçler Köyü’nde yer alan Ovacık Kayak Merkezi, yerli ve yabancı pek çok turistin uğrak noktasıdır. Ovacık Kayak Merkezi 1500 rakımlı olup, 1200 metre uzunluğunda bir kayak pistine sahiptir. Ayrıca 70 yataklı otel konaklama tesisine sahiptir. Teleferikte bulunduğunu belirtelim.

  • Adres: Öveçler Köyü Yolu, 62900 Öveçler/Ovacık/Tunceli
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Telefon: 0428 208 10 51

Evet sevgili seyyahlar Tunceli Gezi Rehberi yazımızın sonuna geldik. Tunceli de gezilmesi gerektiğini düşündüğünüz başka yerler varsa yorum kısmına bırakmayı unutmayınız.


Not: Lütfen doğada ayak izinizden başka bir iz bırakmayın.

Zerrin Uruk

Merhaba, ben Zerrin. Doğma büyüme Tunceliliyim. Doğada olmayı, doğanın güzelliğini hissetmeyi seviyorum. Gezip gördüğüm yerleri çekmeyi seviyorum.

Bir Cevap Yazın