KaradenizPopülerTürkiye

Rize Yaylaları Gezi Rehberi

Rize Yaylaları Gezi Rehberi; yıllardır yapmak istediğim Karadeniz turunu bu sene gerçekleştirdim nihayet. Hayalini dahi kuramayacağım enfes manzaralar gördüm. Bu manzaraların en güzellerini ise şüphesiz Rize yaylalarında gördüm.

Çoğu zaman kendimi bir masalın içinde hissettiğim, gerçek anlamda bulutların üzerinde olduğum Rize yaylalarından bahsetmek istiyorum bu yazımda sizlere. Ölmeden önce görülecekler listenize mutlaka eklemeniz ve ilk fırsatta gidip görmeniz gerek.

Yaylaların geneli için şunu söyleyebilirim ki, ne göreceğiniz tamamen şansımıza kalmış. Çünkü burası Karadeniz ve hava durumu anlık olarak değişebiliyor. Tamamen sislerle kaplı olduğunda burnunuzun ucunu göremezken bir anda sislerin kalkmasıyla büyüleyici manzaralara şahit olabilirsiniz.

Sal Yaylası

Rize yaylalarından ilk durağımız olan Sal Yaylası, Çamlıhemşin ilçesinde bulunuyor. Rakımı 2070 olan yaylada bulunan evler Hemşin mimarisine göre inşa edilmiş. Tamamen ahşap olan bu evler yaylaya bir Avrupa köyü havası veriyor. Diğer yaylalardan farklı olarak Sal Yaylası çevresinde nehir ya da ırmak bulunmuyor. Bir diğer farklı özelliği ise bu yayla sadece bir köy tarafından kullanılıyor. Çinçiva Köyü sakinleri tarafından kullanılan Sal Yaylası özellikle Temmuz ayından itibaren ilgi görmeye başlıyor. Ekim ayına kadar devam ediyor.

Sal Yaylası konaklama için de hayli uygun. Özellikle Sal Yaylası kamp alanları ile kampçıların dikkatini çekiyor. Mis gibi Kaçkar esintileri eşliğinde bulutların arasında bir güne uyanabilir, kampın tadını çıkarabilirsiniz. Bölgede bulunan pansiyon ve bungalovlarda da aileniz ve sevdiklerinizle rahatlıkla konaklayabilirsiniz. 45 dakikalık uzaklıkta bulunan köye giderek ihtiyaçlarınızı rahatlıkla temin edebilir gün içinde geri dönerek tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Rize Yaylaları Gezi Rehberi
Sal Yaylası Rize Yaylaları Gezi Rehberi

Sal Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Rize Sal Yaylası kaç km sorusunun cevabı 109 km… Bu da araba ile 2 saat 40 dakikalık bir yolculuğa tekabül ediyor. Yayla yolları çok virajlı ve toprak yol olduğu için arazi koşullarına uygun bir arabanız yoksa turla gitmenizde fayda var.

Pokut Yaylası

Sal Yaylasına 15 dk’lık uzaklıkta bulunan Pokut Yaylası, manzarasıyla beni en çok büyüleyen yayla oldu. İlk gittiğimizde sisler içinde bulduğumuz yayla sislerin kalkmasıyla inanmakta güçlük çekeceğim görüntüler sundu bana.

Çamlıhemşin‘in güneyinde, Fırtına ve Hala derelerinin oluşturduğu vadiler arasında yer alan bir yayla. Orman üst sınırı civarında 2032 metre yükseklikte yer alıyor. Pokut Ermenice bir kelime ve “rüzgarlı vadi” anlamına geliyor.

Pokut Yaylası, Ortan Köyü ile Makrevis Köyü‘nün ortak yaylasıdır ve çoğunlukla bu köylerin halkı gitmekte.

Rakımı 2080 metredir ve 1800 metreden sonra ağaç türlerinin yetişmemesine rağmen, burası Karadeniz rüzgarları aldığı için diğer yaylalardan farklı olarak ağaç yetişmekte.

Pokut yaylasında artık hayvancılık yapılmıyor. Yayla sakinleri yaz aylarını buradaki evlerinde geçiriyorlar.  Bu yüzden yayla yaşantısının biraz modernleştiği söylenebilir.

50 kadar ahşap yayla evinin bulunduğu Pokut yaylasında kamp yapabilir ya da pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Eğer yaylada yürüyüş yapmak isterseniz kaybolma riskine karşı rehbersiz gezmemenizi özellikle tavsiye ederim.

Yolu oldukça virajlı ve bozuk olduğu için 4×4 arazi aracı ya da turlar ile gelmeniz gerektiğini yine hatırlatmış olayım.

Rize Yaylaları Gezi Rehberi- Pokut Yaylası
Pokut Yaylası

Ayder Yaylası

Her ne kadar son durumu beni bir hayli üzmüş olsa da Ayder Yaylası’ndan da bahsetmeden olmaz. Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer alan Ayder yaylası,  1350mt rakımda ladin ve kayın ormanları ile kaplı bir yayla. 1300’lü yıllarda Hala vadisinde yaşayanlar tarafından kurulan yayla şuan ne yazık ki Arap’ların istilasına uğramış durumda…

Artık neredeyse tamamen Arap turizmine hizmet eden yaylanın ulaşımı oldukça kolay ancak yaylada rahatlıkla gezebilmek kalabalıktan dolayı pek mümkün değil. Artık yayladan çok küçük bir kasabaya dönmüş olması, yapılaşmanın oldukça fazla olması ve aklınıza gelebilecek her şeyin normalden 2 hatta 3 katı fiyatlı olması gerçekten son derece üzücü.

Konaklama seçenekleri oldukça bol zira sağınız, solunuz her yer otel ve pansiyon.

Ayder yaylasında görebileceğiniz güzelliklerden biri ülkemizin en uzun şelalelerinden biri olarak bilinen Gelin Tülü Şelalesi. Kaynağını eriyen kar suları ve yağmurlardan alan Gelin Tülü Şelalesi yaklaşık 23 metre yükseklikten Kavron Deresine dökülüyor. Şelale suyu akarken bir tül gibi süzülmesi yöre halkı tarafından gelin duvarına benzetildiği için Gelin Tülü ismini almış.

Şelalenin en güzel görüldüğü yerde ücretli ve ücretsiz olmak üzere fotoğraf çekmek için alanlar mevcut.

Ayder Yaylası Giriş Ücreti

Rize Ayder Yaylasına giriş ücretli otomobil için 12 TL gibi bir ücret alınıyor.

Rize Yaylaları Gezi Rehberi - Ayder Yaylası
Ayder Yaylası Rize Yaylalaı Gezi Rehberi

Huser Yaylası (Huser Sis Denizi)

Gelelim bulut denizi ile ünlü Huser Yaylası‘na. Eğer şansınız yaver giderse burada kendinizi kelimenin tam anlamıyla bulutların üzerinde bulabilirsiniz. Öyle eşsiz öyle enfes bir manzara ki bunu size ne yazarak ne de fotoğrafla anlatabilmem mümkün değil mutlaka deneyimlemeniz lazım. Hele bir de gün batımı saatlerinde giderseniz. Bulut denizine batan kızıl güneş eminim ki hayatınızda görüp görebileceğiniz en muazzam gün batımı olacaktır.

Yine Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Huser Yaylası 2328 rakımdadır. Ayder yaylasından 2 saatlik bir yürüyüş ile de ulaşılabilen Huser Yaylası, araç ile Ayder yaylasından 30’dk lık bir mesafededir.  Ama tabii yine 4×4 bir arazi aracı şart çünkü yolu son derece bozuk.

Rize’nin en yüksek takıma sahip yaylası olmasından dolayı diğer tüm yaylaların da manzarasına sahip.

Bulut denizi ile sosyal medyada oldukça ünlü olan Huser Yaylasında tabii ki fotoğraf çekmek için özel kurulmuş ücretli salıncaklar ve bulut denizinde gidiyormuşçasına fotoğraf veren bir kayık bulunuyor.

Konaklama için bir tesis bulunmayan yaylada kamp yapabilirsiniz. 50 ye yakın hane ve manzaraya karşı bir şeyler yudumlayabileceğiniz kafeteryalar mevcut. Büyülenmişçesine manzarayı izlerken tulum sesleri ile Karadeniz ruhunu damarlarınızda hissedebilirsiniz. Yörenin en meşhur müzik aleti olan tulum buralarda sıklıkla çalınıyor.

Genellikle üniversite öğrencisi gençler burada tulum çalıyor ve harçlıklarını çıkarıyorlar. Müzik ziyafetinden sonra tulumun önünde bulunan küçük cebe biraz harçlık bırakabilirsiniz.

Huser Sis Denizi

Avusor Yaylası

Karadenizin bu zamana kadar en orijinal kalabilmiş yaylası Avusor yaylasıdır.

Kaçkar Dağlarının devamı olan Altıparmak Dağlarının eteklerinde bir vadiye kurulmuş olan Avusor yaylasında hala hayvancılıkla uğraşılmaktadır. Burada bulunan yayla evleri diğerlerinden farklı olarak taş ve oldukça kısadır. İlk gördüğünüzde bunlar hobbit evi mi diye şaşırabilirsiniz. Evlerin arka duvarı toprağın içinde kalacak şekilde inşa edilmiştir ve ön taraftan da yarısına kadar toprağın altındadır. Yani dışarıdan göründüğü kadar kısa değil. Evlerin bu şekilde olması, konumundan dolayı yüksek dağlarla çevrili oluşu ve çığ tehlikesinin yüksek oluşundan dolayı bir önlem.

Yaylada nehir kenarına kurulmuş bir trafo sayesinde yöre halkı kendi elektriğini kendi üretiyor. Konaklama için sadece 2 butik otel var. Konaklama yapacaksanız mutlaka önceden ulaşıp rezervasyon yaptırmalısınız. Rakım olarak yaklaşık 2400 metrede bulunan yaylanın yolları yine haliyle bozuk. Hatta gittiğim yaylalar içinde yolu en zor olan diyebilirim.

Avusor yaylasında bir de Avusor Buzul Göleti bulunuyor ancak yerleşim yerinden oldukça yüksekte. 2684 mt yükseklikte bulunan buzul gölünü görmek isterseniz mutlaka buna uygun bir tur ile anlaşmalısınız. Her tur gitmiyor çünkü herkesin yürüyebileceği bir parkur değil. Mutlaka uygun ekipmanınız ve deneyimimiz olması gerekiyor. Hele ki rehbersiz asla tavsiye etmiyorum.

Yaylaya çıkarken daha yolda kayaların arasından akan şelaleler, dereler görmeye başlıyorsunuz. Yayla içinden akan dere, Altıparmak dağları manzarasıyla birleşince tadına doyulmaz bir seyir zevki sunuyor.

Avusor Yaylası
Avusor Yaylası

Elevit Yaylası

Rize yaylalarından son durağımız Elevit yaylasıydı. Çat deresi kenarından harika manzaralar eşliğinde, yolu diğer yaylalara nazaran (Ayder’i yayladan saymıyorum) daha düzgün olan Elevit yaylası, muhtarlığı olan tek yayla. Çamlıhemşin‘e yaklaşık 55 km uzaklıkta bulunan Elevit yaylası 1884 rakımda bulunuyor. Yayla daha çok gurbetçiler tarafından yaz aylarında ziyaret ediliyor.

Konaklama imkanı bulunan yaylanın yine yöreye özgü yayla evleri dikkat çekiyor. Elevit yaylası horonları ile ünlü olduğu için Ağustos ayında yaylada şenlikler düzenleniyor. Başta yaban keçisi olmak üzere Karadeniz’e özgü yaban hayvanlarını görmek mümkün. Yemyeşil doğası, endemik çiçek türleri, gürül gürül akan deresi ile görülmeye değer yaylalardan biri.

Elevit Yaylası
Elevit Rize Yaylaları Gezi Rehberi

Tabii ki Rize Yaylaları bu kadarla sınırlı değil birbirinden güzel, görülmesi gereken daha bir çok yayla var Rize‘de. Ben şimdilik bu kadarını gezdim, gezdiklerimi anlatmaya çalıştım. Rize gerçekten Yaradanın oldukça cömert davrandığı bir şehir. 

Ayrıca Rize Yaylaları Gezi Rehberi yazımızı beğendiyseniz aşağıda yorum kısmına görüşlerinizi belirterek bizlere destek olabilirsiniz.

Bedo Bedi

Merhaba ben Bedo Bedi. İstanbul'da yaşıyorum evli 1 çocuk 4 kedi annesiyim. Gezmeyi, eğlenmeyi, keşfetmeyi, fotoğraf çekmeyi ve sert müziği çok severim. Hayat 1 gündür o da bu gündür mottosuyla yaşıyorum. Keşfettiklerimi, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım.

2 thoughts on “Rize Yaylaları Gezi Rehberi

Bir Cevap Yazın