Pisa Kulesi | Pisa Kulesi Neden Yamuk?
İtalya’nın Kuzeyinde Toskana Bölgesi‘nde bulunan Pisa Kulesi, Vaftizhane ve Şehir Katedrali UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ndedir. İtalya’nın en önemli sembollerinden biri haline gelen kule dünyada en çok ziyaretçi alan turistik bölgelerden bir tanesidir. İtalya hem doğal güzellikleri, hem sahip olduğu tarihi güzellikleriyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir ülke. İtalya Turu kapsamında sizler için Pisa Kulesi yazımızı hazırladık. İtalya’ya Nasıl Gidilir? Pisa Kulesi Neden Yamuk? Pisa Kulesi Nerede? Nasıl Gidilir? Pisa Kulesi Kaç Derece Eğiktir? Pisa Kulesi Giriş Ücreti gibi sorulara deneyimlediğimiz kadarıyla cevap vermeye çalışacağız. Hadi hep beraber bir Pisa turu yapalım.
Pisa Kullesi Hakkında Bilgiler
Mucizeler Meydanında (Piazza Dei Miracoli) bulunan Pisa Kulesi gücünün ve zenginliğinin göstergesi olarak yaptırılmıştır. Kulenin şuan ki eğimi 5,5° kadardır. Kulenin yüksekliği 55 metre, çapı 16 metredir. Ağırlığı ise yaklaşık 14.500 tondur. Kule konstrüksiyonunun ana malzemeleri olarak kireç taşı ve mermer kullanılmış. Pisa Kenti‘nin alüvyonlu toprağı bu yapıyı kaldıracak durumda değildi buna rağmen zemininde ince kum ve kil ile mimari yapının yapımına 1173 yılında başlanmış. yapının alt zemini elverişsiz olduğu için kule her yıl milimetrenin onda yedisi kadar eğilmeye başlamıştır. Buda her 100 yılda 0.7 cm eğilmesine tekabül ediyor. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giriyor ve 1990 yılında turizme kapatılıyor ve 2001 yılına kadar restorasyon çalışmaları yapılarak kulenin çökmesi engelleniyor. Bu restorasyon çalışması ile kule eğikliği yaklaşık 45 cm doğrultuldu.

Pisa Kulesi toplamda 8 kattan oluşuyor ve üst katına çıkmak için 294 basamak çıkmak lazım.
Not: Pisa şehrinde sadece Pisa Kulesi eğilmemektedir. Öğrendiğimiz kadarıyla şehrin zemini yumuşak olduğu için bir çok yapı eğilmektedir.
Pisa Kulesi Neden Yamuk?
Pisa Kulesi 1173 yılında yapımına başlanıyor ve yapım aşamasında 1. ve 2. katlarda sorun yoktu fakat 3. kat çıkılmaya başlandığı anda ağırlığı ile güneye doğru eğilmeye başlamıştır. Yapımı savaşlar nedeni ile bir yüzyıl kadar ara verildikten sonra toplamda 199 yıl süren kule ilk 5 yılın da dik durmayı başarmıştır. 100 yıl boyunca bu şekilde kalmayı başaran kule, savaşlar nedeni ile bakımsız kalmış ve ilgilenilmemiştir. 1272 yılında Mimar Giovanci yapının inşasına devam etmiştir. İlk olarak kuleyi dengelemeyi planlamış 4. katı ekleyerek kısmen de olsa eğilmesini durdurulmasını sağlamıştır. Mimariye devam ederek 7. kata gelindiğinde tekrar eğilmeye başlayan kule yine savaşın başlaması ile yapımına ara verilmiş savaştan sonra 1319 yılında 7. katı da tamamlanmıştır. Kuleyi dengelemek adına son olarak bazı bölgelere basamak eklenmiş Çan odalarına yeterli sayıda çan yerleştirilerek 1372 yılında kule tamamlanmıştır.

Yıllar geçtikçe kule her yıl güneye doğru biraz daha eğilmeye başlar. Yıkım tehlikesi sebebiyle 1990-2001 yılları arasında kule restorasyona alınır ve eğikliği 45 cm düzeltilir. Bu çalışmalar esnasında kule eğilmesini azaltmak ve durdurmak için kuzey kısmına yaklaşık 599 ton ağırlık yerleştirilmiştir. Mevcut çalışmalar sayesinde kulenin 200 yıl bu halini koruması bekleniyor.
Pisa Kulesi Nerede? Nasıl gidilir?
Dünyanın en önemli yapılarından olan Pisa Kulesi, İtalya’nın Kuzeyinde Toskana Bölgesi‘nde Pisa şehrinde yer alıyor. Ulaşım ise en kolay Floransa üzerinden sağlanıyor. Kule Piazza Dei Miracoli’de (Mucizeler Meydanı) yer alıyor.
Buraya tren ile ulaşım mümkün fakat Pisa tren istasyonu meydana yaklaşık 2.5 km uzaklıktadır. Tren bilet ücreti 1.1 Euro‘dur. Şehri keşfetmek ve yürüyerek gitmek isteyenler için ideal uzaklıktadır.
Zamanınız dar ise tren istasyonun yanında otobüsler ile Mucizeler Meydanına ulaşabilirsiniz. Fakat meydan araç trafiğine kapalı olduğu için meydana yakın bir yerde inmek zorundasınız. Otobüs bilet ücreti ise 2 euro‘dur.
Pisa Kulesi Giriş Ücreti
Kuleye yaklaşık 294 merdivenle çıkılıyor giriş ücreti ise 18 euro‘dur. Kuleye güvenlik sebebiyle 8 yaşından küçük çocuklar alınamamaktadır. 8-18 yaş aralığında ki gençler ise 18 yaşından büyük ebeveynleriyle birlikte girişine izin veriliyor.
Ziyaret saatleri günlere ve aylara göre değişiklik gösterdiği için net bilgi vermek zor. O sebeple seyahat planınıza göre kulenin sitesini ziyaret ederek açık olduğu saatleri öğrenebilirsiniz. Pisa Kulesi resmi internet sitesi linkini bırakıyorum buradan inceleyebilirsiniz.

Dip Not;
Pisa‘ya geldiğimizde sabah 06:00 – 06:30 sıralarıydı. En doğru saati seçtiğimize eminim kimsenin olmadığı sessiz sakin resim çekilmek için çok ideal bir saat. Çünkü inanın burada resim çekilmek gerçekten çok zor neden mi? Kuleyi dondurma yapıp külahda yemeye çalışanlar, kuleyi kucaklayarak taşımaya çalışanlar, sevgili edası ile sarılmaya çalışanlar, çok ilginç profilde resimler çekilmek istenildiği için hem erken saat hem kimsenin olmadığı saatlerde gitmek en doğru karar olacaktır sanırım.
Girişinde çok güzel hediyelik eşya satan esnaflar göreceksiniz mutlaka pazarlık yaparak almanızı tavsiye ediyorum.
Sorularınızı ve eleştirilerinizi aşağıda yorum kısmına bırakmayı unutmayınız. Ayrıca Brugge Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.
Kesinlikle sabah gitmek gerekiyor ben öğleden sonra gittiğimde bunun kararını vermiştim. :} Fotoğraf çektirmekte çok zorlanmıştım. Kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri. Emeğinize sağlık zevkle okudum.