AkdenizTürkiye

Phaselis Antik Kenti & Phaselis Koyu

Phaselis Antik Kenti & Phaselis Koyu, Türkiye’de en sevdiğim antik kentlerden biri. Denizi, ormanı, yeşili, mavi ve antik kent kombinasyonu ile burada huzur buluyorsunuz. Phaselis Antik Kenti yanında Phaselis Plajları olarak bilinen 3 adet farklı koy var. Bu sebeple plajlarda denize girip huzur içinde bir tatil yapabilirsiniz. Bu yazımızda Phaselis Antik Kenti hakkında bilgi, Phaselis Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir? ve daha detaylı bilgilere yer vereceğiz.

Phaselis Antik Kenti Hakkında Bilgi

Phaselis antik dönemin en işlek ve en ünlü limanlarından olan antik kent kuruluşu MÖ 7. yüzyıla dayanıyor. Kent Lakios önderliğinde Rodoslu koloniciler tarafından kuruldu. Yaklaşık 100 yıl sonra Pers İmparatorluğunun anadolu hakimiyetiyle kent Perslerin himayesine girdi. Mö 333 yılında Büyük İskender himayesine geçti. 3 farklı limanıyla kurulduğu günden beri bölgenin en işlek ve en zengin kentlerinden biri. Phaselis 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirildi. Hemen sonrasında Likya Birliği üyesi oldu.

Roma hakimiyetinde imparatorların ziyaret ederek onurlandırdıkları antik yerleşim. Bizans döneminde piskoposluk merkezi haline gelmiş olmasına rağmen ilerleyen zamanda Arap akınlarıyla zenginliğini büyük oranda kaybetmiş. Daha sonra Anadolu’da Selçuklu hâkimiyeti pekiştikten sonraysa kent tarih sahnesinden tamamen silindi.

Phaselis Antik kenti

Tarih boyunca Phaselis, özellikle Demir Çağı’yla birlikte ticaret ve yük gemilerinin yanaşmasına elverişli, korunaklı üç limanı ve bir lagünüyle yüksek ticaret hacmine sahip bir kent. Limanın hemen bitişiğinde hamam var. Buradan güney limanına 225 m uzunluğunda, 20-25 m genişliğinde bir Ana Cadde uzanıyor. Ana Caddenin solunda, Akropolisin etekleri üzerinde, yamaca yaslanacak şekilde inşa edilmiş, skene ve caveası ile hala ayakta duran tiyatro yer alıyor.

Phaselis Koyu ve Plajları

Kültürel açıdan zengin bir birikime sahip olan Phaselis Antik Kenti sahip olduğu 3 güzel plajı sayesinde siz ve ailenize keyifli saatler yaşamanıza olanak veriyor.

Antik kentteki limanlar kuzey, merkez ve güney liman olarak adlandırılıyor. En güzel liman Merkez limanıdır. Aracınız ile antik kente girdiğiniz de sizi ilk olarak Güney Liman, sonrasında Merkez Liman ve en son Güney Liman karşılıyor.

Phaselis Antik kenti ve plajı

Phaselis Kamp Alanı

Phaselis Antik Kenti yakınlarında kamp alanı da bulunmaktadır. Kamp alanı ücretsizdir. Antik kente yakın olup deniz ve doğasıyla sessiz sakin, huzurlu bir kamp alanıdır. Kamp alanında tesis bulunmamaktadır. Fakat kamp alanına yaklaşık 1 km uzaklıkta bulunan Aytemiz Petrolden su ve benzeri ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz.

Hem tarih olsun, hem deniz olsun bir de doğa ile iç içe bir kamp istiyorsanız Phaselis Kamp Alanı tamda aradığınız yer.

Phaselis Nerede?

Phaselis Antalya‘nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova tatil beldesi sınırları içinde yer almakta. Antalya Merkeze 57 km, Kemer’e 15 km mesafede yer alıyor.

Özel araçla Phaselis‘e yol tarifi verecek olursak; Kemer‘den Çamyuva istikametine devam edin. Çamyuva‘yı geçtikten sonra Tekirova‘ya varmadan tabela ile gösterilen kavşaktan sola döndüğünüzde antik kente ulaşırsınız.

Antalya, Kemer ve Tekirova’dan kalkan minibüsler Phaselis ve Phaselis Plajı’na kadar geliyor.

Phaselis Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Antik Kent ve plajların açılış/kapanış saatleri kış ve yaz dönemi olarak farklılık gösteriyor.

Yaz Dönemi;
1 Nisan – 1 Ekim Arası
Açılış Saati: 08.30
Kapanış Saati: 21.00

Kış Dönemi:
1 Ekim 1 Nisan
Açılış Saati: 08.3
Kapanış Saati: 17.30

Phaselis Giriş Ücreti 2022

Phaselis Koyu ve Antik Kenti aynı bölgede bulunduğu için giriş ücreti 2022 yılı için 55 TL olarak belirlenmiştir. Ancak Müze kart almanızı tavsiye ederim. Müze kart fiyatı 2022 yılı için 60 TL olup böylece yıl boyunca bir çok örenyerine girişi ücretsiz yapabilirsiniz.

Phaselis ve Phaselis Koyu‘na öğretmenler ve 18 yaş altı öğrenciler için giriş ücreti yoktur. Fakat 18 yaş üstü öğrenciler ise 30 TL karşılığında öğrenci müze kartı alıp giriş yapabilirler.

Ayrıca Antalya’da bulunan Side Antik Kenti yazımız için tıklayınız.

Melisa Gündoğdu Karakaya

Merhabalar, Ben Melisa. 1991 Adana doğumluyum. Afyon Kocatepe üniversitesi büro yönetimi eğitimimi yarıda bıraktım. Şuan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet bölümü öğrencisiyim. Satış ve pazarlama uzmanıyım. Evliyim. Ankara'daki yaşamımızı bırakıp aşığı olduğumuz Antalya'ya taşındık. Ben gezgin, antik tarih hastası, amatör fotoğrafçı, gönülden bağlı doğa sever birisiyim. Plansız gezilerin insanıyım. Deneyimlerimi sizlere sunmak için bende bu platformdayım.

Bir Cevap Yazın