Mardinli Gezgin, Otostopla 5 Ülke 70 İl Gezdi
Yol günlüğü röportaj köşesine hoşgeldiniz. Bugün sizlerle Mardinli gezgin Diyar Özsoy ile birlikteyiz. Mardin’den başlayıp 5 ülke, 70 şehirden fazla yeri otostopla gezen, Anadolu’yu karış karış gezen, mezopotamya’nın renklerini bizlere gezerek anlatan, bu gezgin öğretmenin bizlere örnek olacak hikayesini gelin hep birlikte dinleyelim. Sorularınız ve eleştirileriniz varsa yorum kısmına bırakmayı unutmayın. İyi okumalar.
Mardinli gezgin olarak tanıdık seni, kısaca bize kendinden bahseder misin?
Adım soyadım Diyar Özsoy Mardin‘in Nusaybin ilçesinde dünyaya geldim ilk okul ortaokul ve lise hayatımı Nusaybin’de tamamladım. Dört yıl kick boks ile uğraştım, daha sonra voleybol oynamaya başladım ve profesyonel olmayı yakaladım. İlçemizin ilk profesyonel sporcusu ünvanını aldım. Bölgesel lig 3.lig ve 2. ligte sayısız maçlara çıktım. Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi okudum.
Şuan ise hem gezgin hemde rehberlik yapıyorum.
Otostopla 5 ülke, 70 den fazla şehir gezdiniz. Bu hikayeniz nasıl başladı?
Herkesin bu hayatta bir hikayesi vardır. Benimki bir aldatmayla başladı. Tabi öncesindeki ev içinde babamın vefatından sonra eski sevgilimin beni aldatmasıyla gezmeye başladım. Hatta o zaman 60 liralık bir çadırım vardı ve başka hiç bir şeyim yoktu. Bu tarz üzüntüleri üzerimden atmak için kendimi insanı kollayan doğanın eline bıraktım. Sürekli yer değiştirir, çebimdeki bir miktar parayla yemek olayını hallediyordum. Duşumu ise sahillerde yapıyordum kimse olmadığı zamanlarda.

Yollarda otostop çekerken herhangi bir olumsuzluk yaşadınız mı?
Sayısız defa yollarda parmak kaldırdım beni her kesimden insan aldı. Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Arapı, Süryanisi değil olumsuz bir cümle kötü bir kelime dahi duymadım. Hatta o insanlardan bilgisel olarak çok yarar aldım. Lakin yeni yetişen gençler ise yollarda parmak işaretleri yapıp eğlendiklerini düşündüler.
Peki en çok sevdiğiniz şehir hangisi oldu? Ya da tekrar gitmem lazım dediğiniz bir yer?
Bazı gezgin dostlarım gibi şehir beğenme arzum yoktur çünkü gezgin bilmeden gezer ve gezdiği her yeri sever, keşfederek öğrenir. Onun için en çok Türkiye‘nin her yerini tekrar tekrar gezmek isterim. Lakin Hakkari vazgeçilmez yerlerden diyebilirim.
Otostopla yurtdışına gitme deneyiminizi bizlerle paylaşır mısınız? Hangi ülkelere gittiniz? Sınır kapılarından nasıl geçtiniz?
Otostopla yurtdışında baya etkili gezdim diyebilirim. İlk rotam Irak oldu. Habur sınır kapısına kadar Otostopla gittim, sınır kapısını yaya geçmek yasak olduğu için mecburi oradan otobüse binip Irak‘a gittim. 2 gün kaldıktan sonra İran‘a geçtim sonra Türkiye‘ye geldim. Daha sonra Romanya, Bulgaristan ve Batum‘a gittim tabi rahat gidilecek yerler zorlanmadım. Sınır kapılarında arabaya mecburi bindim tabi diliniz yoksa bazı konularda sorun yaşayabilirsiniz .
Evinizi sırtınızda taşıyorsunuz. Sürekli olarak çadırda mı kaldınız?
Evimi sürekli sırtımda taşıyorum elbette. Hatta evime fazlasıyla bakım yapıyorum. Zorlu şartlarda her yerde beni evim koruyor. Gezdiğim birçok yerde çadırda kalmayı tercih ediyorum. Çünkü bundan haz alıyorum. Bazen yıldızlara karşı hüzünleniyorum, bazen denizin güzel sesini dinliyorum, bazende dağlara ve doğa sesine uyanıyorum bundan daha güzel bir şey olamaz. Dört duvarlı beton bunu bana veremez. Ayrıca gittiğim yerlerde yakın dostlarım da bazen duş için 1 gece kaldığım oluyor veya güvenlik noktası olan yerlerde güvenlik amaçlı kalıyorum .

Sırt çantanızda asla eksik etmem dediğiniz 5 şey nedir?
Sırt çantamda kesinlikle yaşamsal ve doğada beni koruyacak hiçbir malzememi eksik etmem. Ayrıca çocuklar için hediye olsun şekerleme çikolata tarzı şeyler illa olur. Benim 5 şeyim budur.
Yolculuklarınızı tek başınıza mı yapıyorsunuz? Yol arkadaşınız var mıydı?
Genelikle yol arkadaşım ilahiyatçı olan aynı zaman deli dolu olan Selahattin Sarı hocam olur. Yollarda onunla aldığımız zevki kimse alamaz diyebilirim. Lakin nadirde olsa bazen tek başıma geziyorum çünkü arada kafa dinleme hissini hissediyorum.
Profilinizde gezileriniz dışında sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak yer aldığınızı gördüm. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Sosyal sorumluluk projelerini kendim düzenliyorum. Bu hayatı aslında gezmek için gezmemek gerek, bazen gezdiğimiz yerlerde -20 derecede bizi izleyen, görmeye gelen, merak eden o çocukların, o soğukta karın içinde giydikleri terlikleri fark edebilmektir gezginlik. Bizim savaşımız aslında dünyadaki bütün çocuklar çikolatanın tadına varana kadardır. O yüzden elimden geldikçe ücra yerlerde, zor şartlarda eğitim gören, minik kardeşlerime elimden geldiğince takipçilerim, aynı zamanda kardeşlerim olan beni sevenlerle el uzatıyoruz.
Yollara düşmek isteyen ve yeni başlayanlar için ne gibi öneri ve tavsiyeler verebilirsiniz?

Bir yola çıkarken çevrelerinden, yollarda olan bir gezginden muhakkak tavsiye alsın, Çevresinde bir gezgin yoksa bile bir tır veya kamyon şoföründen bile tavsiye alabilir. Yollarla ilgili en büyük gezgin asıl onlardır. Yolla çıkacaksa kendine güvensin, araştırıp neresi güzel diye bakmasın çünkü bir yeri gezgin güzelleştirir.
Mardin‘den sırt çantasıyla yola çıkan ve 5 ülke 70 den fazla şehri otostopla gezen Diyar Özsoy‘un hikayesini dinlediniz. Bu tarz yol hikayelerinin yollara çıkmakta kararsız kalanlara ilham kaynağı olacağını düşünüyorum.
Haydi durma yola çık, yol açık!!
Sorularınızı ve düşüncelerinizi yorum kısmına bırakmayı unutmayın.
Ayrıca Bakınız; İlk Kez Kamp Yapacaklara Tavsiyeler
Gerçekten güzel bir yazı olmuş hem vakit geçiyor hemde bilgileniyoruz. Teşekkür ederiz.
Bir hemsehrimin bu macerasini okuyunca umut doldum. Guzel roportaj icin teşekkürler.