Tarihi Kent Mardinde Gezilecek Yerler
Tarihi Kent Mardinde Gezilecek Yerler ; Medeniyetler ve Kültürlerin başkenti Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan ve bölgenin en gözde şehirlerinden biri. Mardin Mezopotamya (Dicle-Fırat nehirleri arasında kalan verimli topraklara verilen isim) topraklarında yer alan tarihi binlerce yıl öncesine dayanan açık hava müzesi bir şehirdir.
Türkiye de görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alır. Mardin’i gezerken kendinizi tarihte yolculuk etmiş hissine kapılırsınız. Misafirperver insanlarıyla, hoş görü şehri Mardin’de farklı dinlere ait izler, farklı dillerin ve insanların bir arada yaşadığı, hoşgörünün hakim olduğu bir şehri keşfedeceksiniz.
İlginç ama eski Mardin’de sokaklar çok dar olduğu için çöpler çöp arabasıyla toplanamıyor. Bu yüzden çöp toplamak için eşekler kullanılıyor ve bu eşekler belli bir yaştan sonra ömür boyu emekli olmaya hak kazanıyor ve belediye bunlara bakıyor. Çok güzel bir uygulama
Sizi daha fazla meraklandırmadan Mardin’de Gezilecek Yerler listemize göz atalım.
Mardin Taş Evleri ve Sokakları
Mardin Türkiye’nin en büyük gezi blogu “Biletbayi Blogu” Türkiye Tarihi yerler listesinde yer almaktadır.
Mardin’e giderken dar sokaklarına gezmeyi ihmal etmeyin. Taştan evlerin oluşturduğu o dar ve tünelleriyle Mardin sokakları büyüleyici bir iz bırakır hafızalarda. Bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın.
Taş evlerin Mardin mimarisinde bu denli önem arz etmesinin temel sebebi bölgenin oldukça sıcak ve kurak bir iklime sahip olmasından kaynaklıdır. Taş evler inşa ederek insanlar yazın evlerin içini serin tutmayı başarmış, doğal klimalarını icat etmişlerdir. Kışın ise hava geçirmez özellikleri ile evlerin için sıcak oluyor. Bu sebepten insanlar taş evleri tercih etmiştir. Bunları inşa ederken taşları işlemeyi ve çeşitli figürlerle süslemeyi unutmamışlardır. Çok az sayıda taş ustası kalmış şehirde.

Dara Antik Kenti
Mardin’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Dara Antik Kenti gelir. Dara Antik Kenti Mardin’den 30 km uzaklıkta Oğuz köyünde yer almaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde Dara, İmparator Anastasius‘un (491-518) girişimleriyle 505 yılında askeri garnizon olarak inşa edilmiştir. Doğu Roma İmparatorluğunun Sasani’lere karşı savunma amacıyla askeri üs olarak kurulmuştur.
Kaya içi oyularak inşa edilen Dara Kenti Mezopotamya’nın Efesi olarak anılmaktadır. Kentin içinde Klise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülmektedir.
Dara Antik Kentine girişler ücretsizdir. Fakat baz bölümler ziyaretçilere kapalıdır. Mardin’de tarihi atmosfere sahip antik kenti mutlaka görmelisiniz.
Zinciriye Medresesi
Zinciriye Medresesi 1385 yılında dönemin hükümdarı Sultan İsa tarafından yapılmış. Bu yüzden Sultan İsa Medresesi olarak da bilinmekte.
Medrese eyvan sistemiyle inşa edilmiş. Bu mimari yapısıyla eyvandan akan su iki derslik arasında seslerin karışmasını engelliyor. Simetrik bir yapı şeklinde inşa edilmiş ve manası ise bu dünya da ne ekersen, ahirette de onu biçersin manasındadır.
Elverişli konumu nedeniyle geçmişte rasathane olarak kullanılan tarihi yapının içerisinde Sultan İsa’nın türbesi ve birçok eski kitabe yer alıyor.

Beyazsu Kamp Alanı
Mardin Nusaybin ilçesi sınırları içinde bulunan bu doğa harikası yer, sıcaktan bunalanların uğrak yerlerinden biridir. Gürül gürül dağdan gelen buz gibi suyun üzerinde yapılmış platformda otururken suya ayaklarınızı sokup serinleyebilirsiniz. Bu arada Mardin yemeklerinin tadına varabilir, çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Ayrıca Mardin Beyazsu kamp alanı olarak da hizmet vermektedir. Kamp yapmak isteyenler için uygun alanlar mevcut. Çadırınızı alıp Gürül gürül akan, buz gibi beyaz su kenarında güzel bir kamp geçirebilirsiniz.
Deyrulzafarân Manastırı
Mardinde gezilecek yerler listemizde diğer bir yer ise Deyrülzafarân Manastırı; Mardin’in 3 km doğusunda yer almaktadır. Süryani topluluğunun önemli bir merkezi halindedir. Süryaniler nadir olarak yaşadığı yerlerden biride Mardin’dir. Halen aktif olan manastır hem ibadet merkezi hem de Süryani din adamlarının yetiştirildiği eğitim merkezi konumunda.
Ayrıca Mor Hananyo Kilisesi, Azizler Evi, Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı manastırın önemli yapılarını oluşturur.
Manastır ziyaretçilere açıktır ve küçük gruplar halinde, rehber eşliğinde ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.
Kasımiye Medresesi
Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Kasımiye Medresesi inşasına Artuklu döneminde başlanmıştır. Bina tipik Artuklu mimarisiyle inşa edilmiştir. Zamanında Medrese din eğitiminin yanı sıra tıp eğitimleri de vermekteydi. Mezopotamya ovasına bakan manzarasıyla tarihe meydan okuyur.
Medresenin avlusundaki havuzda akan su tasavvufi bir betimlemeyi simgeliyor. Çeşmeden çıkan su doğumu, döküldüğü yer gençliği, ince uzun oluk olgunluğu ve suların bir havuzda toplanması ölümü temsil ettiği belirtiliyor. Daha sonra bu su kanallarla toprağa aktarılır ve buda topraktan tekrar can buluyormuş. Kasımiye Medresesi değişik bir mimari ile tasarlanmış, gün doğduktan sonra güneş batana kadar cephe önemli olmaksızın tüm derslikler güneş ışığından faydalanabiliyor.
Mardin’e yolunuz düşerse mutlaka uğrayın ve avluda ki suyun mantığını inceleyin.

Mardin Ulu Cami
Mardin’in simgesi halinde olan Mardin Ulu Cami ; Cam-i Kebir olarak da anılmaktadır. Yapım tarihi net olarak bilinmesede caminin kapısında 1190 tarihinde yapıldığı yazmaktadır. Artuklu döneminde çift minerali olarak inşa edilmiştir. Fakat günümüzde sadece bir minaresi ayaktadır. Kimi Süryani kaynaklarına göre cami önceden klise olarak hizmet verdiği ve daha sonra camiye çevrildiği söyleniyor.
Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur Manastırı)
Mor Gabriel Manastırı Midyat ilçesinden 23 km uzakta, şehir hayatından izole olarak faaliyet vermektedir. Süryani Ortodoks cemaatinin ünlü ve büyük yapıtlarından biridir. Meşe ağaçlarıyla kaplı büyük bir tepeye kurulmuştur. Süryani din adamlarının eğitim aldığı bir merkezdir. Manastır 397 yılında Zerdüşt tapınağı üzerine inşa edilmiştir.
Hristiyan dünyasının en önemli merkezlerinden biridir. 1600 yıllık tarihiyle Süryani cemaatinin ilim merkezi olmuştur. Bünyesinde bulundurduğu kütüphane bölgenin en önemli kütüphanelerinden biriydi. Çok sayıda el yazmasının bulunduğu kütüphane savaş dönemlerinde yağmalanarak maalesef bir çoğu yok olmuş ve ya kayıp olmuştur.
Manastırda bir önemli yapı daha Azizler evidir. Manastırın altında bulunan 15 tane nişin içine farklı dönemlerde ölmüş rahiplerin kemikleri gömülüdür. Bölgede ki anıt mezarların en büyüklerindendir.

Mardin Müzeleri
Mardin’in tarihi sürecini takip etmek isteyen ve günümüze kadar ki kültürel hayatını bulabileceğiniz yerler başında Mardin Müzesi ve Sabancı Mardin Kent Müzesi gelmektedir.
Buralara uğramayı da ihmal etmeyin.
Mardin Surur Hanı
Mardin Surur Hanı 17. – 18. yüzyıllar Osmanlı Devleti zamanında yapıldığı tahmin edilen iki katlı şekilde inşa edilmiş bir kervansaraydır. Yapısını günümüze kadar koruyabilmiş, içerisinde cafe ve restoranlar yer almaktadır. Bu tarihi hanı görmenizi tavsiye ederiz.
Midyat Gelüşke Hanı
Eski Midyat Kumyumcular çarşısına yakın olan Tarihi Gelüşke Hanı 1903 yılında Süryani bir vatandaş olan Musa Samas tarafından inşa edilmiştir. Tarihi dokusu, işlenmiş Mardin taşlarıyla yapılmış bu tarihi han günümüzde cafe ve restoranların yer aldığı bir dinlenme merkezi konumunda. Şadırvanlı bir bahçesi, köy dinlenme odaları ile halen hizmet vermektedir. Midyat’a yolunuz düşerse bu tarihi handa Mardin yöresel yemeklerini ve ya bir bardak çay içmeyi ihmal etmeyiniz.
Mor Behnam (Kırklar )Kilisesi
569 yılında Süryaniler tarafından Mor Behnam ve kızkardeşi Saro adına inşa edilmiş bir Süryani kilisesidir. İlk ismi Mor Behnam kilisesidir. Fakat 12. yüzyılda Kırklar Kilisesi camiye (Şehidiye camisi) dönüştürülünce Mor Behnam Kilisesi ismi Mor Behnam Kırklar Kilisesi olarak isim değişikliğine uğramıştır. 1170 yılında Hristiyanlarca kırk şehitler olarak bilenen kırk şehitlere ait kemikler bu kiliseye getirilmiştir. Kırklar Kilisesi bu gün Mardin’de hem ibadete hem ziyaretçilere açık bir kilisedir.

Mardin Kalesi
Mardin Kalesi’nin diğer bir ismi “Kartal Yuvası”dır. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan kale Roma, Pers, Sümer, Babil, Mitaniler, Asur, Abasiler, Emeviler, Selçuklular, Artuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safaviler ve Osmalılar döneminde önemli bir kale olma özelliğini taşıyordu.
Ateşe tapan kral Şad Buhari MS 330 yılında hastalandığında bu kaleye yerleşir. Bu kalede kaldığı sürede hızla iyileşen kral buraya kendisi için bir kasır inşa eder. Fakat zamanla Pers ve Babil halklarını buraya getirerek yerleştirir. Daha sonra ekonomik olarak zenginleşen bölgede veba hastalığı sonucu tüm halk ölür. Mardin Kalesi günümüzde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başarmıştır.
Mardin tarihini detaylı şekilde merak edenler “Biletbabi Blogu“ sayfası çok güzel detaylarıyla anlatmış. Gördüğünüz gibi kısa kısa değinmeme rağmen Mardin’i anlat anlat bitmiyor. Oysaki daha çok anlatılacak yer ve mekan var. Yemekleri ise ayrı bir yazı konusu olarak sizlere sunacağım. Gezilecek yerlerden bir kaçının daha ismini vereyim sizlere;
- Altunboğa Medresesi
- Şehidiye Cami
- Midyat Konuk Evi (Sıla Konağı)
Vaktiniz varsa buraları da mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Mardin beni kendine hayran bırakan bir şehir, sizleri de hayran bırakacağından eminim.
Tarihi Kent Mardinde Gezilecek Yerler hakkında sorularınızı aşağıda ki yorum kısmına bırakmayı unutmayınız.
Safranbolu Gezilecek Yerler listemize göz atmak için tıklayınız.
Çok güzel anlamışsınız kaleminize sağlık.👍👏👏
Sarıya çalan rengi ile medeniyetin beşiği diyebilirim burası için. Emeğinize sağlık. 👏 Bu kadar derinlemesine bir anlatıma daha önce rastlanmamıştım. ☺
Harika bir yazı olmuş. Zaten gitmek istediğim bir şehirdi , şimdi daha çok heveslendim 🙂
Geri bildirim: Gezgin Kadın Teksin Fatihli İle Röportaj - Yol Günlüğü
Mardin en çok merak ettiğim yerler başında. Çok güzel anlatmışsınız. İlk fırsatta Mardine gideceğim..
mardin dillerin ve dinlerin şehri. Herkes görmeli
Geri bildirim: Likya'nın Başkenti Myra Antik Kenti » Yol Günlüğü
Geri bildirim: Safranbolu Gezilecek Yerler » Yol Günlüğü
Geri bildirim: Halfeti Gezilecek Yerler - Gezi Rehberi » Yol Günlüğü
Geri bildirim: Tunceli Rabat Kalesi ve Rabat Şelalesi » Yol Günlüğü