Likya’nın Başkenti Myra Antik Kenti

Türkiye; keşfedilmiş, keşfedilmeyi bekleyen nice antik kente ev sahipliği yapmaktadır. Sizlere bunlardan birini sunuyorum. Burası 11000 kişilik yarım ay şeklindeki düz antik tiyatrosu ile, kaya mezarları ile antik kent severler için görsel bir şölen sunan Likya nın başkenti Myra Antik Kenti… Günümüze kadar kendini koruyarak gelebilmeyi başarmış bu muhteşem yapıları gelin beraber görelim.

Myra Antik Kenti Hakkında Bilgiler

Myra Antik Kenti; Antalya’nın Demre ilçesinde, aynı adı taşıyan ova üzerinde yer almaktadır. Özellikle Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolas Kilisesi ( Noel Baba ) ile ünlüdür. Likya Birliği‘nin altı büyük kentinden biri olan Myra, Likçe yazıtlarda Myrrh adıyla anılır. Kaya mezarları, Likçe yazıtları ve sikkelere bakıldığında; Myra’nın İ.Ö. 5’inci yüzyıldan beri varlığını sürdürdüğü görülmektedir.

İ.S. 2’nci yüzyıl Myra’nın büyük bir gelişme yaşadığı dönemdir. Likya Birliği’nin Metropolisi olan şehre zengin kişilerin yardımı olmuş; böylelikle birçok yapı onarılmış ve inşa edilmiştir. Günümüze kadar ününü korumasının en büyük nedeni; Aziz Nikolaos’un (Noel Baba) İ.S. 4’üncü yüzyılda Şenrin piskoposu olmasına ve ölümünden sonra aziz mertebesine ulaşıp adına kilise yapılmasıdır.

Likya Antik Kenti iç mekan

Myra, 7’inci yüzyıldan itibaren deprem,su baskınları, Demre Çayı‘nın getirdiği alüvyonlar ve Arap akınları sebebiyle önemini yitirip 12’ nci yüzyılda köy hüviyetine dönüşmüştür. Günümüzde oldukça sağlam durumda olan Roma Dönemi surlarının dışında, Helenistik, İ.Ö. 5’inci yüzyıla tarihlenen sur kalıntılarına akropol tepesi ve çevresinde rastlamak mümkündür.

Şehrin su ihtiyacı, Demre Çayı’nın aktığı vadi kenarındaki kayaya oyulmuş kanallarla karşılanmaktaydı. Likya Konfederasyonu’nda üç oy hakkına sahip altı şehirden biridir. ” En Parlak Kent” unvanı ile anılması, ne kadar önemli bir kent olduğunu göstermektedir. İ.S. 5’inci yüzyılda Likya’nın başkenti olan Myra’nın, St. Paul ve arkadaşlarının uğradıkları şehir olmasından dolayı Hristyanlıkta özel bir öneme sahiptir.

Myra Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Özel aracınız yok ise; Antalya-Demre otobüsleri ile, var ise Antalya-Finike yolu üzerinden Demre’ye ulaşıp navigasyon ile bulabilirsiniz. Navigasyon olarak Yandex tavsiye ederim. Bulmanızda daha rahat rol oynar. Şehir merkezine çok uzak olmadığı için bulmakta zorlanmazsınız.

Likya Antik Tiyatrı ön tarafı

Myra Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Ücretleri

YAZ DÖNEMİ (15 Nisan-2 Ekim): 08:30-19:30

KIŞ DÖNEMİ (3 Ekim-14 Nisan): 08:30-17:30

TATİL GÜNLERİ: Dini bayramların ilk günü öğlene kadar tatil.

ÜCRETLENDİRME:

Normal: 45 TL

Müze kart: 60 TL

Öğrenci ve Öğretmen Normal: 30 TL Müze Kart: 45 TL

Sorularınızı aşağıda ki yorum kısmına bırakmayı unutmayınız.
Ayrıca Mardin’de Gezilecek Yerler yazımız için tıklayınız.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Melisa Gündoğdu Karakaya

Merhabalar, Ben Melisa. 1991 Adana doğumluyum. Afyon Kocatepe üniversitesi büro yönetimi eğitimimi yarıda bıraktım. Şuan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet bölümü öğrencisiyim. Satış ve pazarlama uzmanıyım. Evliyim. Ankara'daki yaşamımızı bırakıp aşığı olduğumuz Antalya'ya taşındık. Ben gezgin, antik tarih hastası, amatör fotoğrafçı, gönülden bağlı doğa sever birisiyim. Plansız gezilerin insanıyım. Deneyimlerimi sizlere sunmak için bende bu platformdayım.

5 thoughts on “Likya’nın Başkenti Myra Antik Kenti

  • 06/27/2020 tarihinde, saat 10:53 pm
    Permalink

    Harika bir içerik olmuş. Antik kentleri gezmeyi çok severim. İlk fırsatta myra için bir gezi planı yaparak ziyarette bulunacağım. Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.
    Ayrıca instagram sayfanızı da takibe aldım…

    Yanıtla
  • 06/27/2020 tarihinde, saat 11:04 pm
    Permalink

    Çok güzel bir paylaşım olmuş emeğinize ve ayaklarinıza sağlık.buram buram tarih kokuyor. Farklı paylasımlar bekliyoruz 😍

    Yanıtla
  • Geri bildirim: Papaz Koyu Kamp Alanı » Yol Günlüğü

  • Geri bildirim: Side Antik Kenti Antalya » Yol Günlüğü

Bir Cevap Yazın