EgeTürkiye

Laodikeia (Laodikya) Antik Kenti Denizli


Laodikeia (Laodikya) Antik Kenti Denizli ilimizde yer alan tarihi yerlerden biri. Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri burada inşa edildiği için Hristiyan dünyasının kutsal topraklarından biri olarak kabul ediliyor. Laodikya Antik Kenti olarak da biliniyor. Helenistik Dönem özellikleri gösteren bir yer. Laodikeia Antik Kenti nerede? Nasıl gidilir, tarihi nedir? Bu gizemli kent ile ilgili her şey aşağıdaki gezi rehberi blog yazımızda.

Laodikeia Antik Kenti Tarihi

Antik coğrafyada Frigya, Lidya, Karya bölgelerinin ortak sınırlarını oluşturan Lykos (Çürüksu) Vadisinin ortasında yer alır, Vadi’nin güneyinde Babadağ (Salbakos), kuzeyinde Çökelez, doğusunda Honaz (Kadmos) ve batısında Buldan Dağları yer alır.

Helenistik kent, M.Ö. 3. yy.’ın ortalarında Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulmuş. (ne kocalar var) M.Ö. 130/129 yılında ise bölge tamamen Roma’ya  bağlanmış. Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine sahip olan kent, Erken Bizans Dönemi’nde metropollük seviyesinde dini bir merkez haline gelmiş. Laodikeia’da yapılan kazı çalışmaları, Erken Kalkolitik Dönem (Bakır Çağı, M.Ö. 5500’den M.S. 7. yy.’a kadar) kesintisiz yerleşimlerin varlığını ortaya koymuştur. Laodikeia, önemli arkeolojik kalıntılara sahiptir. Yaklaşık 5 kilometrekarelik alana yayılan Laodikeia Antik Kenti önemli ve günümüze kadar gelebilen yapıları içinde; Anadolu’nun en büyük stadyumu (ölçüleri 285×70 m.), 2 tiyatrosu, 4 hamam kompleksi, 5 agorası, 5 nymphaeumu, 2 anıtsal giriş kapısı, Bouleuterionu, tapınakları, Peristylli evleri, Latrina, kiliseleri ve anıtsal caddeleri sayılabilir. Kentin dört tarafını ise nekropol alanları çevirir.

Laodikeia, Hristiyanlık dünyası için çok önemlidir. Çünkü kent M.S. 4. yy.’dan itibaren Kutsal Hac Merkezi olma gibi dinsel bir özelliğe sahip olmuş. Bu nedenle İncil’de adı geçen ve Laodikeia Kilisesi adına vahiy gönderilen bir kentte Laodikeia Kilisesi’nin ortaya çıkarılması, bu kutsallığı bir kat daha artırmaktadır. Kilise, Büyük Constantinus zamanında (M.S. 306-337), Hristiyanlığın M.S. 313 yılında Milano Fermanı ile serbest olmasıyla birlikte yapılmış. Bu yönüyle Hristiyanlık dünyasının en eski ve en önemli kutsal yapılarından biri olma özelliğini korumaktadır ve bu nedenle yapı bir hac kilisesidir.
Laodikeia tarih sahnesine ilk defa, M.Ö. 220’deki Akhaios isyanıyla çıkmıştır. Akhaios, Laodikeia’da kendisini kral ilan etmiş ve adına sikke bastırmıştır.

Laodikeia (Laodikya) Antik Kenti örenyeri
Laodikeia (Laodikya) Antik Kenti


Antik kentte ele geçirilen ve M.Ö. 3. yy’a tarihlendirilen mezar yazıtlarında bile bir çarşı, bir strategeion, bir gymnasium, bir tiyatro gibi yapılardan söz edilmesi, erken dönemde bile kentin önemine işaret etmektedir. Kentte, Grek Panteon’una ait inançların yanında, Doğu kültür ve inançlarıyla karışmış Zeus Aseis ve İsis kültleri de görülmektedir. Kentin kurucu baş tanrısı ise Zeus Laodikeus’tur.
Kazı çalışmaları hala devam etmekte olan antik kentin kazı ve restorasyon çalışmaları Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Celal ŞİMŞEK tarafından yapılmakta.
Öyle güzel ve özenli bir restorasyon yapılıyor ki buradan Pamukkale Üniversitesi ve Celal Şimşek hocamıza tebrik ve teşekkürlerimi iletmek isterim. Kalıntılara zarar vermeden özel cam zemin üzerinde yürüyerek gezebiliyorsunuz. Demem o ki Denizli‘yi sadece Pamukkale ve Hierapolis Antik Kentinden ibaret sanmayın. Yolunuz düşerse mutlaka Laodikeia‘yı da görmeden dönmeyin. 

Laodikeia (Laodikya) Antik Kenti Sütunları


Laodikeia Antik Kenti Giriş Ücreti

Denizli Laodikya giriş ücreti 37 Türk Lirasıdır. Müze Kart geçiyor. Pazartesi hariç her gün 09.00 17.00 saatleri arasında ziyarete açık.


Laodikeia Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Laodikeia (Laodikya) Antik Kenti, Denizli İli’nin 6 km. kuzeyinde, Eskihisar, Goncalı, Bozburun Mahalleleri (eski köyler) sınırları içerisinde yer almaktadır. Denizli merkeze oldukça yakın bir noktada yer alıyor antik kent merkezden minibüslere binerek Laodikeia kentine gelebilirsiniz. Doğrudan bu noktaya sefer düzenleyen acenteler var. Ancak özel arabanızla gitmeyi planlıyorsanız, şehir merkezini kuzeyine doğru gitmeniz gerekecek. Ankara Bulvarı yolunu kullanmanız ve Laodikeia tabelalarını takip etmeniz sizi kente götürecektir. Kent şehir merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta.

Ayrıca Bergama (Pergamon) Akropol Antik Kenti yazımız için tıklayınız.

Yazarın İnstagram hesabı @bedobedi takip etmeyi unutmayın.

Bedo Bedi

Merhaba ben Bedo Bedi. İstanbul'da yaşıyorum evli 1 çocuk 4 kedi annesiyim. Gezmeyi, eğlenmeyi, keşfetmeyi, fotoğraf çekmeyi ve sert müziği çok severim. Hayat 1 gündür o da bu gündür mottosuyla yaşıyorum. Keşfettiklerimi, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım.

One thought on “Laodikeia (Laodikya) Antik Kenti Denizli

Bir Cevap Yazın