EgeTürkiye

Kuladokya Kula Peri Bacaları / Manisa

Kapadokya‘nın bir benzerinin Ege bölgesinde olduğunu biliyor muydunuz? Burası Kula Peri Bacaları namı diğer Kuladokya! Spil dağı eteklerine kurulu Eğe bölgesinin ikinci Büyükşehiri Manisa ilinde yer alır. Ayrıca Günümüzde birçok kişi tarafından halen bilinmemektedir. Doğal sit alanı ilan olup ve 37,5 hektarlık alanı koruma altında. Kula ve çevresi volkanik jeolojik bir yapısı var. Gelin hep birlikte Kuladokya Kula Peri Bacaları / Manisa hakkında detaylı bilgilere bakalım.

Kuladokya Tarihçesi ve Oluşumu

Manisa‘nın Kula ilçesine bağlı bulunan Kula Peri Bacaları, volkanik özellikli jeolojik yapıya sahip. Özellikle Isı değişiklikleri, yağmur, sel suları, rüzgar ve erozyon zamanla yumuşak kayaçları aşındırması sonucu oluşmuş. Burada 80 adetten fazla volkan konisi yer alır. Bu alandaki ilk volkan patlamasının 1.2 milyon yıl önce, son volkan patlamasının ise 10 bin yıl önce yaşandığı tahmin ediliyor. Üstelik burada peri bacalarının evrimi halen devam ediyor. Peri bacalarının bozulmadan korunabilmesi için 37,5 hektarlık alan doğal sit alanı olarak ilan edilerek koruma altına alındı. Kuladokya 2012 yılında tabiat anıtı olarak tescillendi. Kula Volkanik Jeoparkı, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek Jeoparkı olma özelliğine de sahip ve Avrupa’nın 58. Dünyanın ise 100. Jeoparkı unvanını almış bir bölge.

Kuladokya peri bacaları

Ege’nin Peri Bacaları olarak bilinen Kula Peri Bacaları, değişik bir atmosferle sizi adeta bambaşka bir dünyaya götürüyor. Burası “Yanık Ülke” olarak da bilinir. Ek olarak Yanık ülke ismi nereden geliyor derseniz. Yaklaşık 2000 yıl önce Amasyalı Anadolu Tarihçisi Strabon Kula bölgesine gelir. Kurak yanmış bir toprağı olduğu için buraya Yanık Ülke, Yanık, yanmış arazi anlamına gelen “Katakekaumene” adını vermiş. ve ” Burada hiç ağaç yok, toprağın yüzü küllerle kaplı dağlık ve kayalık olan ülke sanki yangından olmuş gibi siyah renkte” diye anlatmış bölgeyi. Günümüzde 2 volkanik arazi arasında bulunmasına rağmen az da olsa yeşillik vardır.

Kuladokya Nerede? Nasıl Gidilir?

Kula Peri Bacaları’na Kula-Ankara yolu üzerinde yer alır. Gediz Köprüsü‘nü geçtikten 100 metre sonra sola kıvrılan patika yolu takip ederek ulaşabilirsiniz. Herhangi bir giriş ücreti yok. ve 24 saat açık istediğiniz zaman gidip görebilirsiniz bu bölgede kamp yapma imkanı da mevcut ancak bir tesis yada özel bir kamp alanı yok. Kula Peri Bacaları Manisa iline bağlı olsa da Uşak’a da yakın konumda. Buraya gelirseniz 15 dk mesafedeki Taşyaran vadisinde mutlaka listenize ekleyin derim.

Ayrıca Bergama (Pergamon) Akropol Antik Kenti yazımız için tıklayınız.

Bedo Bedi

Merhaba ben Bedo Bedi. İstanbul'da yaşıyorum evli 1 çocuk 4 kedi annesiyim. Gezmeyi, eğlenmeyi, keşfetmeyi, fotoğraf çekmeyi ve sert müziği çok severim. Hayat 1 gündür o da bu gündür mottosuyla yaşıyorum. Keşfettiklerimi, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım.

2 thoughts on “Kuladokya Kula Peri Bacaları / Manisa

Bir Cevap Yazın