Seyahat Rehberi

Kuksa Bardak Nedir? Kuksa Nasıl yapılır?

Kuksa Bardak Nedir? Nasıl Yapılır?Filandiya’da özellikle huş ağacının tümörlü kısmından yapılan ahşap bardağa verilen isimdir. Fin’liler Guksi ismini kullanmaktalar. Ahşap bir bardak olmanın ötesinde Kuksa Finlandiya halkı tarafından nesilden nesile aktardığı, doğa ile bağ oluşturan bir simgedir. Genellikle Fin’liler bu bardağı şarap içmek için ve ayinlerinde kullanırlarmış.  İnanışa göre Kuksa parayla alınamaz. Ancak hediye alınıp ve ya kişi kendi kullanacağı kuksayı kendi yapar.

Peki Kuksanın özellikleri nedir? Kuksa ahşap olması kamp ve doğa severler için gayet tatmin edici olmaya yetiyor. Ağaç yapısı sayesinde içeceklerinize doğal bir aroma katar. Bu yüzden sıcak içeceklerinizi içerken kuksa sayesinde eliniz yanmaz, soğuk içecekler içinde elinizde soğuğu hissettirmez. Kulpu olması sayesinde ip ve kanca yardımıyla çantanıza, pantolon askısına asma özelliği var. Eğer ki sizde kamp ve doğa tutkunuysanız gelin birlikte kuksa bardak yapım aşamasına birlikte göz atalım.

Kuksa Yapımında Hangi Ağaçlar Kullanılır?

Eğer ilk kez kuksa bardak yapacaksanız yumuşak bir ağaç türü tercih etmenizde fayda var.

En çok tercih edilen ağaç türü ise huş ağacıdır. Onun dışında ağacın rengi ve  desenleri tamamen zevk içindir. En ideal boylar 10x10x20 cm’dir.

Kuksa nasıl yapılır videosu

Huş Ağacı: İskandinav ülkelerinde çok kullanılan ve en çok tercih edilen ağaç türüdür.

Ayous Ağacı: Afrika kökenli bir ağaç olup yumuşak ve hafiftir. Rahat oyma işlemi yapılan bu ağaç türü ilk kez kuksa yapacaklar için idealdir.

Ihlamur Ağacı: Sert ve dayanıklı bir ağaç türüdür.

Zeytin Ağacı: Sert yapıda bir ağaç türüdür. Yağlandıktan sonra kahverengi ve beyaz desenler oluşur. Görsellik için güzel bir ağaçtır.

Ceviz Ağacı: Sert bir ağaç olup muhteşem alev desenli ve siyaha yakın desenleri sebebiyle hoş bir görüntü verir.

Gürgen Ağacı: Oldukça sert bir ağaçtır ve oyma işlemi zor ve zahmetlidir. Fakat sağlam kuksa yapmak isteyenler tercih edebilir.

Iskarpela, Oyma ve Yontma Bıçakları

Bu gereçlerin hepsi klasik oyma işlemlerinde kullanılan gereçlerdir. Rahatlıkla her yerde temin edebilirsiniz. Testere, tokmak ve balta ise yardımcı gereçlerdir. Hepsi farklı aşamalarda işinize yarayacaktır.

Iskarpela: Kuksa yapımında bir adet orta boy oluklu ıskarpela işinizi görecektir.

Oyma ve yontma bıçakları: Kuksanın tabanını düzleştirmek için bir adet kaşık oyma bıçağı işinizi görecektir. Yontma için ise yontma bıçağı işinizi görecektir.

Testere ve balta kuksa odununu yontma ve kesme işlemlerinde işinize yarar. İstenilen şekli vermek için kullanılırlar. Tokmak ise yontma işlemini daha kontrollü yapmak için kullanılan alettir.

Kuksa bardak nasıl yapılır
Kuksa Bardak yapım aşamaları

Deniz Tuzu

Oyacağınız ağacı haşlamak için kullanılan bir alet. Ağaç canlı bir varlık olduğu için hücrelerinde su barındırıyor. Ağaç kütüğünü yaklaşık bir saat tuzlu suda haşladığınızda bu hücreler ölür ve ağacın kuruma işlemini hızlandırmış olacaksınız. Haşlama ağacın yumuşamasını da sağlayarak oyma işlemini kolaylaştırır. Kurumamış bir ağaç kütüğünden yapılan kuksalar çabuk çatlamalara sebebiyet verir fakat ağaç kütüğünüz tamamen kuruysa bu işlemi atlayabilirsiniz.

Zımpara

Oyma ve yontma işlemlerinden sonra kuksanızın yüzeylerini pürüzsüz hale getirmek içindir. 80-100-200-500’lük zımparalar işinizi görecektir.

Yağlar ve Cilalar

Keten tohumu; yağı doğal bir yağdır ve uzun ömürlüdür.

Zeytin yağı; Diğer yağlara oranla daha az ömürlüdür. Fakat diğer yağları temin edemediğinizde kullanabilirsiniz.

Gomalak Cila; Hindistan kökenli olup bir böcek türünden üretimi yapılır. Yağlama işleminden sonra parlaklık ve dayanaklılık elde etmek için bu cilayı kullanabilirsiniz.

Kuksa Bardak
Kuksa bardakta kahve

Kuksa Bakımı Nasıl Yapılır?

Artık sizin de bir kuksanız var. Peki bunu nasıl uzun ömürlü yapacağız?

Kuksanızı kullandıktan sonra ıslak bırakmamaya özen gösterin.

Yıkamak için asla bulaşık makinası ve deterjan kullanmayın çünkü kuksanızda çatlamalara sebebiyet vererir. Kuksanızı su çalkalayarak yıkayınız ve ardından kurulayın.

Kuksanızın ömrünü uzatmak için dışını belli aralıklarla yağlayınız.

Umarım bu bilgiler faydalı olur. Şimdiden kolay gelsin 

Sizler de bu yazıyı beğendiyseniz paylaşmayı ve yorum yapmayı ihmal etmeyin.

Ayrıca Tavsiye yazı İlk Kez Kamp Yapacaklara Tavsiyeler

Abdulhakim Alptekin

Biyolog, Şair, Amatör Fotoğrafçı Fotoğraf tutkunu Yarı zamanlı bir gezgin, aynı zamanda amatör fotoğrafçılık yapan biriyim. Para kazanmaktan çok tutku halini almış durumda. Doğa sever, doğada yaşamayı seven biri olarak sizlerle bu platformda buluşmaya karar verdim.

9 thoughts on “Kuksa Bardak Nedir? Kuksa Nasıl yapılır?

  • Aynur

    Şahane bir bilgi kaleme almışsınız. Kendim kuksa mi yapmak için sabırsızlanıyorum.

    Yanıtla
  • Serkan

    Her kampcının sahip olması gereken bir malzeme. Zamanında bana hediye gelmişti. Bu bardakla birşeyler içmek paha biçilemez.

    Yanıtla
  • Aleyna

    Sizi tebrik ederim çok başarılı bir yazıcısınız

    Yanıtla
  • Emircan

    Bende sıradaki kampımda kuksamdan kahve içmek için sabırsızlanıyorum ☺

    Yanıtla
  • Merve

    Peki kuksamızın dışını boyarsak bi sıkıntı olurmu

    Yanıtla
  • Geri bildirim: Kamp Malzemeleri Listesi » Yol Günlüğü

Bir Cevap Yazın