İlk Kez Kamp Yapacaklara Tavsiyeler
Mevsimlerden Yaz, ilkbahar ve ya sonbahar ise hep hayalini kurduğunuz çadır hayatına hiçbir engel kalmadı demektir. Kendinizi doğaya bırakın ve keyfini sürmeye başlayın. Tabi kamp deneyimi olanlar için geçerlidir. Eğer daha önce kamp yapmadıysanız ve bunun için yanıp tutuşuyorsanız sizler için altın değerinde kamp tavsiyeleri hazırladık. Kamp hayatına bir kez alıştınız mı, bir daha otellere para vermek istemeyeceksiniz. İlk yapmanız gereken kendinize bir çadır almak. (İlk kez kamp yapacaklar yazlık çadırları tercih edebilir.) Hem maliyeti düşük hem başlangıç için idealdir. Şimdi bizlere kulak verin ve kamp deneyimlerimizden hazırladığımız ilk kez kamp yapacaklara tavsiyeler yazımıza göz atalım.
Kamp Tecrübesi olan Biriyle Gidiniz
Daha önce hiç kamp yapmadıysanız mutlaka deneyimli kamp hayatını yaşamız bir arkadaşınızla gitmenizi tavsiye ederiz. Doğa ile iç içe olmak, kuş cıvıltılarını dinlemek ve ateş etrafında toplanmak güzel fakat doğadasınız ve doğayla mücadele etmek pek kolay değildir, epey zorluk yaşarsınız. Kamp tecrübesi olan biriyle giderseniz, çadırınızı nereye, nasıl kuracağınızı, yanınıza neler almanız gerektiğini, nasıl ateş yakacağınızı ve daha pek çok şeyle ilgili sorunlarınız ortadan kalkmış olur.
Nerede Kamp Yapacağınıza İyi Karar Verin
Kamp alanınızı belirlerken kampta geçireceğiniz zaman göre ayarlayın. Eğer iki günlük bir kamp yapmayı planlıyorsanız uzak yerlere gitmenin pek bir anlamı olmayacaktır. Zamanınız büyük kısmını yolda geçirmenin bir anlamı yok. Oysa ki doğada stresten uzaklaşmaya, doğada huzur bulmaya gidiyoruz ne gerek var uzak yollara gidip zamanımızı yolda harcamaya. Çok ıssız yerleri tercih etmeyin sonuçta ilk kampınız ve tedirgin olma olasılığınız yüksek.
Örneğin; Karaburun Esendere Koyu Kamp gibi orada kamp yapmış kişilerin deneyimlerini inceleyiniz.

Hava Durumuna Mutlaka Bakın
Yoksa benim gibi yağmura yakalanıp çadırda mahsur kalırsınız uzun süre. İlk kamp deneyimim de maalesef yaşadım bunu. O yüzden yola çıkmadan önce mutlaka gideceğiniz yerin hava durumunu kontrol ediniz. Doğada hava şartları ani değişebilmektedir.
Sıcak Yaz Aylarını Tercih Edin
İlk kez kamp yapacak kişi için kışın kamp yapmak zordur. Yağmur yağar mı, üşür müyüm, hangi uyku tulumu daha sıcak tutar gibi sorunlar kafanızı karıştır ve sizleri kamp yapmaktan caydırabilir. O yüzden ilk kez kampa gideceksiniz sıcak yazlarında gitmenizi öneririm.
Alışverişinizi Yapmadan Gitmeyin
Bu zaman kaybına uğramayı engelleyeceği gibi gideceğiniz yerde büfe tarzı alışveriş yapacağınız alanlar olmayabilir olsa dahi gereğinden pahalı olabilir o yüzden çıkmadan önce mutlaka alışveriş listenizi yapın. Şehir merkezleri ve ya evden çıkmadan önce listenizdekileri temin edin. Gereğinden fazla alışverişte yapmayın, aksi halde hamallığını yapmış olursunuz. İhtiyaçlarınız kadar malzeme alın yanınıza.

Çadırınızın Fermuarını Açık Bırakmayın
Çadırınızı kurduğunu ilk andan itibaren fermuarını açık bırakmayın aksi halde doğada misafir çok olur. İçinden malzeme alacaksınız aldıktan sonra tekrardan kapatın aksi halde böcekler, sinekler farkında olmadan çadırınıza misafir olabilir. Geceleri bunları daha iyi görürsünüz ve sizleri rahatsız ederler. Sonuçta doğadayız ve onların evindeyiz. Bunlar olası durumlar.
Rahat Bir Uyku İçin Yanınıza Mat Alın
Mat çadırın içine serilen kimi zaman normal kimi zaman ise şişme olarak kullanabileceğimiz olmazsa olmaz kamp ekipmanları arasındadır. Matlar; zeminle teması keserek uyku tulumunun içinde daha izole bir şekilde kalarak rahat bir kamp yapmanızı sağlar. Mat yatarken aynı zamanda zeminde bulunan rahatsız edici taş, odun parçası ve diğer olumsuz etkenlerden korur.
İlk Yardım Malzemeleri Alın
Evden uzaktayız sonuçta, başınıza bir şey geldiğinde ilk yardım alabileceğiniz merkezlerden uzaktasınız. Bunun için ufak çaplı ilk yardım setlerini yanınızda bulundurun ve çantanızın bir kenarına sıkıştırın. Hafif ve ufak bir settir. Yara bandı, tentürdiyot, ağrı kesici, gazlı bez gibi malzemeler bazen hayat kurtarıcı olabiliyor. Tedbir amaçlı bulunsun mutlaka.

Üstünüze Yedek ve Kalın Kıyafet Alın
Yaz aylarında hava sıcak olur fakat akşamları hava tahmin edemeyeceğiniz kadar soğuk olabilir. O sebeple mutlaka yanınıza polar tarzı sıcak tutacak bir şeyler alın. Yoksa ateş etrafında keyifle oturmanız biraz zor olabilir. Eşofmanınız uzun olursa çorabınızın içine sokabilirsiniz, sonuçta doğadasınız böylelikle sinek ve böcek ısırıklarından korunmuş olursunuz.
Zaruri İhtiyaçlarınızı Yanınıza Alın
Sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa bunları mutlaka yanınıza alın. Doğada bunları temin etmek zor. Olmazsa olmazlarınızı yanınızda bulundurun.
Akşam Yatmadan Önce Yiyecekleri Çadırdan Uzaklaştırın
Yemeğinizi yediniz ve uyku vakti geldiyse kalan yiyecekleri mutlaka çadırdan uzak bir yere asın. Aksi halde doğanın asıl sahipleri kokuyu takip edip sizleri ziyaret edebilirler. Kalan yemek atıklarınızı bir poşete koyup, ağzını sıkıca bağlayın, çadırdan uzak bir ağaç dalına asabilirsiniz. Böylelikle davetsiz misafirleri uzak tutmuş olursunuz.
İlk kez kamp yapacaklara tavsiyeler yazımız ile ilgili soru ve görüşlerinizi yorum kısmına bırakınız.
Aşağıda İstanbul’da bulunan iki kamp alanı linklerini paylaşacağım. Başlangıç için buraları tercih edebilirsiniz.
Teşekkürler 😊
Bilgilendirme için çok teşekkür ederiz çok güzel püf noktaları yazmışsınız 🙂
Çok güzel bilgilendirme yapmışsınız tebrik ederim
Çok bilgilendirici olmuş tebrik ederim
Bu yazıdan sonra kamp yapmak için sabırsızlanıyorum
Geri bildirim: Gezgin Kadın Teksin Fatihli İle Röportaj - Yol Günlüğü
Geri bildirim: Kuksa Bardak Nedir? Nasıl yapılır? - Yol Günlüğü
Geri bildirim: Dipsiz Göl Kamp Tavsiyeleri » Yol Günlüğü
Geri bildirim: Ağva Kilimli Koyu Kamp Alanı » Yol Günlüğü
Geri bildirim: Mardinli Gezgin, Otostopla 5 Ülke 70 İl Gezdi » Yol Günlüğü
Geri bildirim: Kamp Malzemeleri Listesi » Yol Günlüğü
Geri bildirim: Borçka Karagöl Tabiat Parkı Gezi Rehberi » Yol Günlüğü
Geri bildirim: Aladağ Küp Şelalesi Nerede? Kamp Alanı Bilgisi » Yol Günlüğü