KaradenizTürkiye

Hattuşaş Antik Kenti

Antik kent sevenleri böyle alalım. Ne mutlu bize ki yüzyıllar boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış muhteşem topraklarda yaşıyoruz keşke bir de kıymetini bilebilsek.. Bu yazımızda Hattuşaş Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir ve hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Hattuşaş Antik Kenti de bu büyük medeniyetlerden biri olan, M.Ö. 2000 yılında Anadolu ve kuzey Suriye’de hakimiyet kuran Hitit  Devletinin başkentidir. Boğazköy (Hattuşa) Örenyeri, Çorum İli’nin 82 km. güneybatısında yer almakta olup Ankara’ya uzaklığı ise 208 km’dir. Hitit devletinin eski çekirdek bölgesinin merkezinde bulunan Boğazköy (Hattuşa) Örenyeri Budaközü Çayı vadisinin güney ucunda, ovadan 300 metre yükseklikteki sayısız kaya kütleleri ve dağ yamaçlarının bölünmesiyle çevrili olarak kuzey ve batıda derin yamaçlarla sınırlandırılmıştır.

Hattuşaş Örenyeri Kuş Bakışı
Hattuşaş Örenyeri Kuş Bakışı

Hattuşa Örenyeri Hakkında Bilgi

1834 yılında bir Fransız gezgin Charles Texier tarafından keşfedilmiş. Çorum’da bulunan Hattuşaş , Hitit başkentidir. Şehrin kurucuları olan Hattiler buraya “Hattuş” ismini vermiştir. Daha sonra Hitit hakimiyetine giren şehir “Hattuşa” ismini almıştır. 1986 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi‘ne alınarak tescillenmiştir. Hattuşaş Antik Kenti sadece Çorum’un değil ülkemizin en önemli arkeolojik alanlarından biridir. O kadar büyük bir alan ki diğer bir çok antik kentten farklı olarak burayı yürüyerek gezmeniz oldukça zor neyse ki buna göre çevre düzenlemesi yapılmış aracınızla gezebileceğiniz yollar yapılmış.

Boğazkale ilçesindeki Hattuşaş ile, Alaca ilçesindeki Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alan,1988 yılında milli park ilan edilerek turizme kazandırılmış. Ama yine de maalesef hakkettiği ilgiyi göremiyor. Bölgenin girişinde yöreye özel halı ve turistik otantik  eşyalar satan bir dükkan var burada ki insanlar sizi karşılıyor Hattuşaş Antik Kenti hakkındaki her şeyi öyle güzel ezberlemişler ki size bir rehber gibi anlatıyorlar bundan çok etkilenmiştim ama asla bir şeyler satmak için bir baskıları yok,  nar çayı ikram ediyorlar isterseniz dükkanlarını gezdiriyorlar, bir şey satın alıp almamak size kalmış.

Hattuşaş Antik Kenti öyle büyük ki yürüyerek gezmek oldukça güç.

Eski çağlarda etrafı 6 kilometrelik surlarla çevrili olan bir şehir. Kazılarda bulunan çivi yazılı tabletlerde “Bin Tanrılı Şehir” olarak bahsedilen Hattuşaş Antik Kenti‘nde bugüne kadar saray ve tapınaklar, binlerce tablet, çoğu günümüze kadar oldukça sağlam durumda gelmiş olan anıtsal kapılar (Aslanlı Kapı, Kral Kapı, Yerkapı), kralların ikamet ettiği Büyükkale Saray Kompleksi, Aşağı Şehir’de ülkenin en yüksek tanrıları olan Fırtına Tanrısı Teşup ile Arinna’nın Güneş Tanrıçası’na adanmış olan Büyük Tapınak, Hitit Büyük Kralı II. Şuppiluliuma’nın yaptığı işleri anlatan yazıtın bulunduğu Hiyeroglifli Oda, devasa boyutlarda tahıl ambarları, kısmen silinen Hititlere ait en uzun hiyeroglif yazıyı içeren Nişantepe Yazıtı gibi çok sayıda yapı açığa çıkarılmıştır. Kazılarda bulunan tabletler, çömlekler, savaş ve av malzemeleri ile sfenksli kapının orjinali, Çorum müzesinde sergileniyor.

Hattuşaş Antik Kenti Nasıl Gidilir

Çorum’dan Hattuşaş Antik Kenti‘ne doğrudan bir ulaşım aracı yok aracınızla gelmenizi tavsiye ederim. Çorum’a 90 kilometre, Sungurlu’ya 29 kilometre, Boğazkale İlçe merkezine 1 kilometre mesafededir.

Hattuşaş Antik Kenti Giriş Ücreti

Hattuşaş Ören yerine giriş ücreti 12 türk lirasıdır.
Müze kart ile 1 yıl içerisinde 2 kere giriş yapabilirsiniz.

Hattuşaş Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Yaz dönemi 08.00 – 19.00 arası ziyarete açıktır.
Kış dönemi 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edilebilir.

Ayrıca Antik kent sevenler için Patara Antik Kenti yazımıza göz atabilirler.

Bedo Bedi

Merhaba ben Bedo Bedi. İstanbul'da yaşıyorum evli 1 çocuk 4 kedi annesiyim. Gezmeyi, eğlenmeyi, keşfetmeyi, fotoğraf çekmeyi ve sert müziği çok severim. Hayat 1 gündür o da bu gündür mottosuyla yaşıyorum. Keşfettiklerimi, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım.

5 thoughts on “Hattuşaş Antik Kenti

Bir Cevap Yazın