Halfeti Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi
Sevgili okurlar bu yazımızda sizlere Halfeti Gezilecek Yerler – Gezi rehberi – Siyah Lale – Rumkale – Asma Köprü – Batık Cami hakkında bilgi vereceğiz. Yolunuz Güneydoğu Anadolu bölgesine düşmüşse mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Şanlıurfa şehridir. Halfeti başka bir deyişle Saklı Cennet ise Şanlıurfa iline bağlı bir ilçedir. Bugün Birecik barajı suları altında kalmış tarihi bir şehir olmanın yanında turizm açısından da önemli bir konum elde etmeyi başarmıştır.
Halfeti Hakkında Bilgi
Halfeti Şanlıurfa’nın bir ilçesidir. Binlerce yıllık geçmişi, mübadelen kalan taş evleri muhteşem bir görsel şölen ev sahipliği yapmakta. 2000 yılına kadar Fırat nehri kenarında bir vaha olan Halfeti, 2000 yılında Birecik Barajının suları altında kaldı. Bir zamanlar meyve bahçeleri, taş evleri, çiçek bahçeleri ile “ Saklı Cennet” adıyla bilinirdi. Fakat Halfeti sular altında kalınca yöre halkı 7 km uzaklıkta ki Karaotlak Bölgesi’ne göç. etmek zorunda kaldı. İlçe sular altında kalınca Halfeti’den arta kalan yamaçlarda Turizm hızla gelişti. Halfeti ayrıca “Cittaslow” sakin şehir unvanına sahiptir. Yöreye ait Endemik olan Siyah Gül (Karagül) bitkisi sadece Halfeti’de yetişmektedir. Hemen hemen her evin bahçesinde Siyah gül görmek mümkündür. Siyah Gül tohumu alınıp başka bir bölgeye ekildiği zaman rengi siyah değil kırmızı açmaktadır. Bu da Siyah Gülü eşsiz bir bitki kılıyor.
Eski Halfeti’de Tekne turları, Marina kenarında ki restoranlar, Çay bahçeler, müthiş Güneydoğu mutfağı ve bölgeye ait Sabut balığı ile adeta bir Ege kasabasını andırıyor.

Halfeti Tarihçesi
Halfeti Gezilecek Yerler yazımıza Halfeti tarihinden bahsedelim. Yaklaşık 3000 yıllık tarihi olan Halfeti M.Ö 855 yıllarında Asur kralı III. Salmanassar tarafından “Şitamrat” ismiyle kurulmuş. Daha sonra Şehir, tarihi boyunca Hitit, Asur, Med, Pers, Makedon, Selevkos ve Partlar medeniyetlerinin idaresinde kalmış. Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı devletine bağlanan ilçe Halep eyaletine bağlanmıştır. Önce Hudut şehir özelliğini kaybeden şehir zamanla nüfusu 5-10 haneye kadar düşmüştür. 19. yüzyılda da Fırat nehrinin karşı tarafına taşınarak bu gün kü Halfeti yerleşimi kurulmuştur. 1954 yılında ise İlçe ünvanını almıştır.
Halfeti İsmini Nereden Almıştır
Saklı Cennet Halfeti ismi acıklı bir aşk hikayesinden geliyor. Söylenenlere göre birbirine delice aşık olan Halil ve Fatma isimlerinde iki genç bir birbirlerine delice sevdalanmışlar. Fakat aileleri kavuşmalarına rıza göstermemişler. Ne yaptılarsa ailelerini ikna edemeyen bu iki genç son çare olarak el ele tutuşarak kendilerini Fırat Nehrinin serin ve azgın sularına bırakmışlar. Bu durum karşısında bölge halkı çok üzülmüş ve o tarihten itibaren ilçe Halil ve Fatma isimlerinin kısaltılmış hali olan “Halfeti” ismiyle anılmış.
Halfeti’de Gezilecek Yerler
Halfeti Tekne Turu
Halfeti’ye geldiyseniz olmazsa olmazların başında tekne turu gelmektedir. Yeni Halfetiden tur başlayıp saat başı tekne turları yapılmaktadır. İsteyenler kendilerine özel tekne kiralayıp Saklı Cenneti gezebilirsiniz. Tekne turu rotası Kral Kızı Mağarası – Rumkale – Savaşan Köyü – Merziman Çayı şeklinde ilerliyor.
Halfeti Tekne Turu Fiyatları
Halfeti Tekne turu fiyatları 2021 yılı için 25 türk lirasıdır. Tekne kiralamak isteyenler ise 250- 400 lirayı gözden çıkarması gerekmektedir. Tekne turları ortalama 1.5 – 2 saat sürmektedir.

Halfeti Asma Köprü
Fırat Nehri iki yakasını birleştiren Asma (salanan) köprü görülmesi gereken yerlerden. Asma köprü Kaymakamlık tarafından yaptırılmıştır. Akşamları köprünün ışıklandırılması güzel bir atmosfer oluşturmaktadır. Buraya gelenlerin ziyaretçilerin Asma köprü üzerinde mutlaka fotoğraf çektirmelerini tavsiye ederim.
Halfeti Ulu Cami
Ulu Cami sular altında kaldığı için sadece minaresi su yüzeyinde görülmektedir. Üzerinde herhangi bir tarihçe bulunmadığı için ne zaman kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir.

Halfeti Siyah Gül Efsanesi
Siyah Gül (Karagül) dünyada sadece bu bölgede yetişen endemik bir türdür. Siyah gülün en ilginç tarafı Siyah gülü Halfeti bölgesi dışında ektiğinizde siyah renkte değilde kırmızı renkte gül açmasıdır. Bu da siyah gülü eşsiz kılmaktadır. Bölge halkı için siyah gül ekonomik değeri olan bir üründür. Hediyelik eşya dükkanlarında hem siyah gül fidanı hem de siyah gül kolonyası satılmaktadır.
Rumkale Nerede
Rumkale Fırat Nehri ile Merzimen Çayının birleştiği noktada sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepede yer alıyor. Bir yarımadayı andıran Rumkale karayla bağlantısı kesilmiş bir adadır. Böylece korunaklı bir ada haline getirilmiş.
Stratejik bir konuma sahip. Rumkale ismi Asur kaynaklarında rastlanılmaktadır. Gemişten günümüze Rumkalede bir çok kilise ve manastır inşa edilmiştir. Rumkaleye ulaşmak ise Halfeti’den kalkan teknelerdir.
Halfeti’de Ne Yapılır
- Rum Kale’yi gezmeli.
- Tekne turu yapmalısınız.
- Eski Halfeti sokaklarında tarihe yolculuk yapmalısınız.
- Birecik barajında yaşayan ünlü Şabut balığını yemelisiniz.
- Asma köprüde fotoğraf çektirmelisiniz.
- Çay bahçelerinde Baraj sularına karşı çayınızı yudumlayınız.
- Halfeti girişinde ki tepeden Halfeti’ye kuş bakışı bakmalı ve fotoğraf çektirmelisiniz.
Ayrıca vaktiniz varsa Gaziantep sınırlarında bulunan ve Halfetiye fazla uzak olmayan Zeugma Antik Kenti’de gezebilirsiniz.
Halfeti’de Ne Yenir?
Güneydoğu Anadolu bölgesini meşhur mutfağını Halfeti’de restoranlarda tadına varmak mümkün. Buraya gelmişken mutlaka Sabut balığını yemelisiniz. Ayrıca Haşhaş kebabı, patlıcan kebabı diğer seçenekler arasındadır.

Halfeti’de Konaklama
Halfeti’de taş evlerde konaklama yapabileceğiniz gibi otelde de kalabilirsiniz.
Taş Handa konaklamak istiyorsanız Şahan Taş Konak tercih edebilirsiniz.
Otelde kalmak isteyenler Şitamrat Otel ilçede yer almaktadır.
Son zamanlarda kamp yapmak isteyenler içinde kamp yapmak artık mümkün. Kamp alanında çadır ve ya karavan kampı ile konaklayabilirsiniz.
Halfeti’de Kamp
Eskiden güvenlik sebebiyle kamp yapmanın yasak olduğu bölgede, son zamanlarda yapılan girişimler sayesinde kamp alanı oluşturularak hizmet vermeye başladı. Halfeti’de kamp yapmak isteyenler çadırlarını alıp Çekem Mahallesi yolunda, Çekem Mahallesi’nde kamp alanlarında kamp yapabilirler. Ayrıca karavan kamp içinde uygun hale getirilmiştir. Kamp sever arkadaşlara müjdemizdir.
Halfeti Nerede?
Halfeti Güneydoğu Anadolu bölgesinde Şanlıurfa iline bağlı bir ilçedir. Şanlıurfa’nın batısında kalmakta ve il merkezine 120 km uzaklıktadır.
Halfeti’ye Nasıl Gidilir?
Halfeti ilçesi Şanlıurfa merkezine 120 km, Gaziantep merkeze ise 108 km uzaklıktadır. Her ne kadar Şanlıurfa sınırları içinde bulunsada Gaziantepe daha yakındır. Bu sebeple Gaziantep ilinden sürekli seferler mevcut.
Şanlıurfa otogarında Halfeti ilçe minibüslerine binerek Halfeti’ye gelebilirsiniz.
Gaziantep’ten gelecekler Gaziantep’ten minibüslerle Birecik ilçesine gelmelidirler. Birecik’ten Halfeti’ye ulaşabilirler.
Sonuç olarak Halfeti ilçesi mutlaka gidip görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Güneydoğu’da ayrıca Mardin Gezi Rehberi hakkında bilgi almak için tıklayınız.
İlk görsel sahibi Hasret Bilal İnstagram adresi @Yesevdanset