AkdenizTürkiye

Gündoğmuş Uçansu Şelalesi Torosların Gizemli Güzelliği

Gündoğmuş Uçansu Şelalesi Torosların Gizemli Güzelliği; Antalya ilinin Gündoğmuş sınırları içerisinde, Kayabükü ve Eskibağ köylerinin sınırlarında huzur veren güzelliği ile kendine hayran bırakan bir güzellik. Gündoğmuş ilçesinde bulunan bu şelale, şelaleler arasında en görkemlisi. Alara çayı üzerinde bulunan şelale Antalya sıcağında serinlemek isteyenler için harika bir konumda. Bu yazımızda Uçansu Şelalesi hakkında bilgi ve Uçansu Şelalesine Nerede? Nasıl gidilir? gibi soruları cevap vereceğiz.

Uçansu Şelalesi Hakkında Bilgi

Gündoğmuş Uçansu Şelalesi en dikkat çekici özelliği 1992 yılında 1. derece sit alan ilan edilmesi.  Hal böyle olunca sizce de görülmeye değmez mi? Bir kayanın ortasından yaklaşık 50 metre yüksekten, bir kaç koldan dökülüyor ve döküldüğü yerde göl oluşturuyor. Burada izleyip, dinlenip , keyfini sürebilir, kamp yapabilirsiniz.️ Uçansu Şelalesinin diğer bir ismi ise Çündüre Şelalesi, yöre halkı tarafından daha çok kullanılan bir isim.

Gündoğmuş Uçansu Şelalesi Antalya
Gündoğmuş Uçansu Şelalesi Antalya

Uçansu Şelalesi Aşağı Uçansu Şelalesi ve Yukarı Uçansu Şelalesi olarak 2 adet şelaleden oluşmaktadır. Halk arasında genellikle Uçan 1 ve Uçan 2 olarak adlandırılmakta. İkisi de farklı yükseklikte akmaktadır.

Aşağı Uçansu Şelalesi (Uçan1); burada ki havuzun derinliği yaklaşık 4 metredir. Bu şelalenin yüksekliği yaklaşık 50 metredir. Bu arada yaz aylarında yukarıda ki şelaleden daha gür akmaktadır.

Yukarı Uçansu Şelalesi (Uçan 2); Bu şelale yaklaşık 70 metre yükseklikten aşağı dökülmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi yukarı kısımlarda bulunmakta. Bu sebeple yaz aylarında su debisi düşmektedir. Yaz aylarında şelale akmadığı için şelalenin döküldüğü yerde havuz oluşmaktadır. Bu şelalenin üzerinde ünlü Kral Havuzu bulunmaktadır.

Hele ki Mart- Haziran aylarında serinlemenin en güzel yeri bu şelale. Su sıcaklığı önemli değil derseniz yanınızda mutlaka şort mayo getirin. Önceden tesis bulunan şelalede şuanda herhangi bir işletme-  tesis yok.

Şelalenin sonuna kadar araç ile ulaşım mümkün.

Alara Çayı

Antalya Uçansu Şelalesi Kamp Alanı

Gündoğmuş Uçansu Şelalesi tamamen doğal bir ortam olduğu için kamp yapmakta ücretsizdir. Etrafta düzlük bulduğunuz herhangi bir yere çadırınızı kurabilir ve şelaleye karşı kamp yapabilirsiniz. Fakat herhangi bir işletme faal olmadığı için ihtiyaçlarınızı önceden temin etmeniz gerekli. Ayrıca tamamen doğal bir ortam olduğu için yeni kamp yapacaklar için zorlu bir tercih.

Şelale Giriş Ücreti

Şelaleyi her zaman ücretsiz ziyaret edilebilirsiniz. Herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.

Yolunuz Gündoğmuş tarafına düşerse kesinlikle uğramadan geçmemeniz gereken bir güzellik burası.

Uçansu Şelalesi Nasıl Gidilir?

Antalya ilinin Gündoğmuş sınırları içerisinde, Kayabükü ve Eskibağ köylerinin sınırlarında yer almaktadır. Şelaleye doğru giderken köyün içinden geçiyorsunuz. İnsana keyif veren bir yol ve sonunda bu manzara ile karşılaşınca mutluluk ve huzur kaçınılmaz oluyor.

Şelale Antalya merkeze 70 km uzaklıktadır. Şelaleye gitmek için, Antalya Serik yoluna girerek Gebiz beldesine ulaşmalısınız. Gebiz beldesinden sonra 17 km daha gittiğinizde şelaleye ulaşmış olacaksınız. Google maps haritası aşağıda ki gibi.

Sonuç olarak yolunuz Gündoğmuş tarafına düşerse mutlaka uğramadan geçemeyeceğiniz bir güzellik burası. Ayrıca Antalya da bulunan Sapadere Kanyonu yazımızı okumak için tıklayınız.

Ülkü yüksel

Merhaba Ülkü ben Süleyman Demirel üniversitesi hemşirelik mezunuyum. Halen Alanya da hemşire olarak çalışıyorum Dogma büyüme Gazipaşa , iş Alanya olunca tam bir Akdeniz liyiz Doğa , yayla ve deniz bizim vazgeçilmezlerimiz. Ben ve oğlum Melih Birlikte gezerek keşfederek ve doya doya yaşayarak tadını çıkarıyoruz. En güzel an'larımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

One thought on “Gündoğmuş Uçansu Şelalesi Torosların Gizemli Güzelliği

  • Melisa

    Harika görünüyor. Gitmek için sabırsızlanıyorum.

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın