İç Anadolu BölgesiTürkiye

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı (Sakarıbaşı) Dalış Rehberi

Eskişehir‘de tüple dalış yapıldığını biliyor muydunuz? Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı (Sakarıbaşı) Dalış Rehberi yazısını sizler için derledik.

Sakaryabaşı ya da Sakarıbaşı, Sakarya Nehri’nin çıkış noktasıdır. Çifteler’de “Sakarıbaşı” olarak adlandırılan bölgede beş ayrı kaynak bulunuyor. Ana kaynak olarak Sakarıbaşı kaynağı; Gökgöz kaynağı, Kırkkız kaynağı, Ilıksu kaynağı, Göztaşı kaynağı birleşerek Türkiye’nin üçüncü büyük akarsuyunu oluşturuyor. Sakarya Nehri Eskişehir ili Çifteler ilçesinden ve Afyon ilinin kuzey doğu kısmında bulunan Bayat Yaylası’ndan doğduktan sonra yaklaşık 800 kilometre yol yapıyor. Geyve Boğazı’ndan sonra Karasu’dan geçerek Karadeniz’e ulaşır.

Buranın en büyük özelliklerinden biri de dünyada dağdan değil yer altından doğan sayılı nehir kaynaklarından biri olması. Öyle göz alıcı bir rengi var ki dibi bataklık olduğu ve yer altından kaynak çıktığı halde su enteresan bir şekilde asla bulanmıyor. Etrafında su içinde masaları bulunan restoranlar, piknik alanları ve Mesire yerleri mevcut. Pek fazla bilinmiyor ama Sakaryabaşı‘nda tüplü dalış da yapılıyor.

Sakaryabaşı Tüplü Dalış Noktaları

Sakaryabaşı dendiğinde Türkiye’nin en güzel dalış noktaları listesine girmeyi hak eden eşi benzeri olmayan bir yeri hayalinize getirebilirsiniz. Dalış sırasında yer altından fokurdayan kaynakları yakından görebiliyorsunuz. Dalış noktaları Karaburgu, Kırkkız, Gökgöz ve Başkurt sayılabilir. Sakaryabaşı Dalış Rehberi yazımıza tüplü dalış noktaları ile devam edeceğiz.

Sakaryabaşı Tüplü Dalış Noktaları

Gökgöz Kaynağı

Burayı ziyaret edenleri, ilk önce bu kaynak karşılıyor. Gökgöz/Ilıksu kaynağı olarak isimlendirilen, restoranların ve çay bahçelerinin arasında doğal bir havuz gibidir. İçinde ufak ufak su kaynakları var. 7-8 metre çapındaki havuzun derinliği 4 metredir. Sualtı dalış meraklıları için, ilk eğitim burada veriliyor. Çifteler Belediyesi Dalış Kulubü eğitmenleri, amatör dalış meraklılarını buraya yönlendiriyorlar.

Karaburgu Kaynağı

Burası Sakarya nehrinin en güçlü kaynağıdır. Ana gölden, yaklaşık 300 metre uzaklıktaki kaynağa, sazlıkların arasından yürüyerek gidiliyor. Yani; buraya sadece dalış donanımlı kişiler nehrin akıntılı sularıyla mücadele ederek gidebiliyorlar.
Kaynak suyu: koyun tam ortasından, iki farklı çukurdan çıkıyor, biri 7 metre, diğeri 12 metredir. Söylenenlere göre, bu iki kaynaktan saniyede 6 ton su çıkıyormuş. Burada yine iri yayın balıkları ve sık bitki örtüsü dikkat çekiyor. Ancak burada tüplü dalışa izin verilmiyor, söylenenlere göre, su altı doğasının bozulmaması için tüplü dalışa izin verilmiyor, burada şnolker ile dalış yapılıyor, yine suyun altında dans eden mozaikler ve kumların dansını görebiliyorsunuz.

Sakarıbaşı su altı fotoğrafı @alp_baranok aittir. İnstagram adresi için linki tıklayın.

Başkurt Kaynağı

Bu kaynak, ana gölün 5 km güneydoğusundadır. Beş adet kaynak, ince kanallarla birbirine bağlanarak oluşuyor. Kaynağın derinliğinin 75 metre olduğu söyleniyor. Burayı görmek isterseniz, özel aracınız ile köye gitmeniz gerekiyor. Burası daha çok dalgıçlık meraklıları için ilginç bir yer.

Kırkkız Kaynağı

Ana göle 600 metre uzaklıktadır. Kaynaktan çıkan sular, 500 metre kadar dar bir koridorda ilerleyerek Sakarya nehrine dökülüyor. Burası hakkında bir efsaneden söz ediliyor. Söylenenlere göre: buranın ismi, 40 kızın aynı anda boğulmasından geliyormuş. Derinlik en fazla 5 metre.

Sakaryabaşı Lake (Gölü)

Gölün derinliği 4 metre kadardır. Çok sayıda balık türüne ev sahipliği yapıyor. Üstü yosunlarla kaplı olmasına rağmen, alt tarafta oldukça berrak su var. Çünkü sürekli su sirkülasyonu var. Buraya yüzmek için girilmiyor, ama deniz bisikleti ve tekne gezileri yapılabiliyor. Gölde yüzen ördekleri görebilirsiniz.

Sakaryabaşı tüplü dalış turizmi için çok büyük bir potansiyele sahip. Çünkü su sıcaklığı yaz-kış aynı, 18-21 °C. Görüş inanılmaz berrak. Ancak ne yazık ki yeterli tanıtımı yapılmıyor. Su altı fotoğrafçıları için çok sayıda canlı var. Ben de burada su altı fotoğrafım olmasını çok isterdim. Dalışı tatlı suda yaptığınız için deniz dalışına nazaran daha az ağırlıkla dalış yapmak mümkün Bu da dalışı daha konforlu hale getiriyor. Aslında giderken en çok istediğim şey buydu ancak bayram dolayısıyla dalış kulübü kapalıydı. Öğrendiğim kadarıyla hafta sonları da kapalı oluyormuş bunun sebebini anlayamadım.

Eskişehir Sakaryabaşı (Sakarıbaşı) Dalış Rehberi

Çifteler Belediyespor Dalış Kulübü

Eğer daha önce dalış denemediyseniz burası biçilmez kaftan. Çifteler Belediyesi bünyesindeki Çifteler Belediyespor Dalış Kulübü burada dalış hizmeti veriyor. 4-5 metrelerde yapacağınız discover scuba diving (deneme dalışı) ile dalışa güvenli bir başlangıç yapabilir. Canlılık ve cezbedici görsellik nedeniyle de daha ilk anda su altına âşık olabilirsiniz. Kulüpte tüm dalış malzemeleri mevcut. Ancak tabii ki kendi malzemeleriniz varsa kullanıyorsunuz. Sırf bunun için mutlaka tekrar gideceğim.

Sakaryabaşı‘nda tek faaliyet tüplü dalış değil tabii ki. Çifteler Belediyespor Dalış Kulübü’nden kano kiralayarak 12 km uzunluğundaki muhteşem kano parkurunda gezintiye çıkabilirsiniz. Ayrıca etrafındaki tesislerde yemeğinizi yiyebilir veya çimenlere uzanarak doğayı hissedebilirsiniz. Kuş cıvıltılarının bolca duyulduğu Sakaryabaşı’nda su altı da su üstü de sizi kendisine hayran bırakacak.

Sakaryabaşı – Sakarıbaşı Nerede?

Eskişehir’den bölgeye gitmek için otogardan kalkan Çifteler otobüslerini kullanabilirsiniz. Eskişehir-Sivrihisar yolunun ortalarında bulunan Hamidiye, Seyitgazi yolu olarak da bilinen bölgeden Çifteler’e doğru saparak kolay bir şekilde hem Ankara’dan hem de Eskişehir’den ulaşım sağlayabilirsiniz.
Eskişehir Sakaryabaşı arası 70 km mesafededir.

Sakaryabaşı Giriş Ücreti

Mesire alanına girişler şimdilik ücretsiz ancak yaz sezonu başladığında ücretli olma ihtimali var.
Dalış ücretleri ve rezervasyon için Çifteler Belediyespor Dalış Kulubü ile iletişime geçebilirsiniz.
Çifteler Belediyespor Dalış Kulubü facebook adresi

Sakaryabaşı Kampçılık

Sakaryabaşı Çifteler Spor Dalış Kulübü kamp hizmeti de vermektedir. Fakat sadece Çifteler Spor Dalış Kulübünde, Dalış, Kano vb faaliyetlere katılanlar kamp alanından yararlanabiliyor. Normal ziyaretçiler için de kamp alanları var. Fakat kamp alanında ateş ve mangal yakmak yasak.

Sakaryabaşı Dalış Rehberi yazımız hakkında düşüncelerinizi ve eklemek istediklerinizi yorum kısmında belirtmeyi unutmayınız. Ayrıca İstanbul Kamp Alanları / İstanbul En İyi Kamp Alanları yazımıza göz atmanızı öneririm.

Bedo Bedi

Merhaba ben Bedo Bedi. İstanbul'da yaşıyorum evli 1 çocuk 4 kedi annesiyim. Gezmeyi, eğlenmeyi, keşfetmeyi, fotoğraf çekmeyi ve sert müziği çok severim. Hayat 1 gündür o da bu gündür mottosuyla yaşıyorum. Keşfettiklerimi, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım.

One thought on “Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı (Sakarıbaşı) Dalış Rehberi

Bir Cevap Yazın