AkdenizTürkiye

Cennet Cehennem Obrukları Mersin Silifke

Mersin’in Silifke ilçesinde yer alan Cennet cehennem obrukları, çok enteresan biraz da ürpertici ama mutlaka görülmesi gereken doğal oluşumlardır. Tarihi ve turistik ilgi çeken, çok derin mağaralardır. Cennet çöküğü ve Cehennem çukuru olarak adlandırılmaktadır.

Cennet Cehennem Obrukları Hakkında Bilgi

Cennet Obruğu

Bir yeraltı deresinin yol açtığı kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş büyük bir çukurdur. Elips biçimindeki ağız kısmı çapları 250 m ve 110 m olup derinliği 70 metredir. Çökük tabanının güney ucunda 200 m uzunluğunda ve en derin noktası 135 m olan büyük bir mağara girişi ve bu mağaranın ağzında küçük bir kilise bulunuyor. Kilisenin giriş kapısı üzerindeki 4 satırlık kitabede, bu kilisenin 5.yy’da Paulus adında dindar bir kişi tarafından Meryem Ana’ya ithafen yaptırılmış olduğu yazıyor.

Cennet Cehennem Obruğu Silifke
Meryem Ana’ya ithafen yapılmış klise..

Kiliseyi yeterince koruyan üzerindeki kaya uzantısından dolayı yapının çatıya gereksinimi olmamış. Bununla birlikte, kilisenin doğusundaki apsis ile buna bitişik iki yan oda birer kubbe ile örtülmüş. M.S. 12’nci yüzyılda apsisin kubbesi ve iç duvarları freskler ile süslenmiş. Bugün konusunun ne olduğu açıkça anlaşılamayacak derecede yıpranmış olan bu fresk, aslında İsa’yı ve yanında havarilerini göstermektedir. Yapının kuzey ve güney duvarlarında birer sıra kemerli küçük pencere bulunuyor. Kilise, tarih olarak dışarıda bulunan tapınaktan dönme bazilika ile aynı dönemde yani en geç M.S. 5.inci yüzyıla, en erken 6.ncı yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Yapının kilise olarak ne zamana kadar kullanıldığı saptanamamış.

 Cennet obruğunun içine her biri oldukça geniş 452 basamaklı taş bir merdivenle inliyor. İnerken muhteşem manzarasıyla gerçekten Cennet hissiyatı veriyor ama çıkarken cehennemi yaşatıyor.

 Kiliseden sonraki mağaranın bitim noktasında mitolojik bir yeraltı deresinin sesi duyulduğu söyleniyor ama şahsen ben duymadım.

Mağaranın içine girip gezebiliyorsunuz ama bunun için ayakkabılarınızın çamurda yürümeye elverişli olmasına dikkat edin bir yerden sonra zemin nemden dolayı çamurlaştığı için yürümek oldukça zorlaşıyor kayaların üzeri ise oldukça kaygan aman dikkat!

Cennet Cehennem Obruğu Mersin
Cennet Cehennem Obruğu

Cehennem Obruğu

Cehennem Obruğu ise Cennet Obruğunun 75 m kuzeyinde bulunuyor. Oluşumu Cennet obruğu ile aynı. Ağız çember çapları 50 m ve 75 m, derinliği 128 metre. Kenarları içbükey olduğu için içerisine inmek mümkün değil.

Cennet Cehennem Obrukları Hikayesi

Mitolojiye göre Zeus, alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon’u buradaki bir kavgada yendikten sonra, onu Etna Yanardağı’nın altına sonsuza dek kapatmadan önce bir süre Cehennem çukurunda hapsetmiş.

Cennet Cehennem Obrukları Nerede?

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu mahallesinde bulunan Cennet Cehennem obruklarına Silifke – Mersin kara yolunun 20. Km sinden kuzeye ayrılan 2km lik dağ yoluyla ulaşabilirsiniz.

Cennet Cehennem Obrukları Giriş Ücreti

Haftanın her günü ziyarete açık olan ören yerini yaz dönemi 08.00 19.00 kış dönemi 08.00 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti 35 Tl müze kart geçiyor. Aldığınız bilet ile obrukların 600m. Kuzey batısındaki Astım mağarasını da gezebiliyorsunuz.

Ayrıca Aladağ Küp Şelalesi hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Yazar Bedo Bedi İnstagram Adresi için tıklayınız.

Bedo Bedi

Merhaba ben Bedo Bedi. İstanbul'da yaşıyorum evli 1 çocuk 4 kedi annesiyim. Gezmeyi, eğlenmeyi, keşfetmeyi, fotoğraf çekmeyi ve sert müziği çok severim. Hayat 1 gündür o da bu gündür mottosuyla yaşıyorum. Keşfettiklerimi, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım.

Bir Cevap Yazın