Çatalca İnceğiz Mağaraları

Çatalca İnceğiz Mağaraları; İstanbul Çatalca iline bağlı İnceğiz Köyü yakınlarında yer alıyor. İnceğiz Kayaları insan eliyle oyularak yapılmış eski yerleşim yeridir. Bir nevi eski apartmanlar diyebiliriz. Tarihi yaklaşık M.Ö 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Yöre halkı buraya Kemal Sunal mağaraları olarak isimlendirilmektedir.. Bunun sebebi Kemal Sunal filmlerinden Salako, Davaro gibi filmlerin burada çekilmiş olmasıdır. İstanbul’da insan eliyle yapılmış en eski apartmanlardan biridir. İnceğiz kayalarının içi oyularak yerleşim yeri hali getirilmiş, daha sonra ise buralar manastır olarak kullanılmıştır.

Kaymakamlık bir projeyle mağaralara giden yolu tahta merdivenler döşemiş. Bu merdivenleri çıkarak mağaraların girişine kadar çıkabiliyorsunuz. Maalesef tarihin ilk yerleşim yerlerinden biri olmasına rağmen İnceğiz Mağaraları hak ettiği değeri görememiş. Bu kadar eski bir yerleşim yerinde ne bir güvenlik ne de güvenlik önlemi var. üstüne üstlük bu güzelim tarihi yer alkoliklerin mekanları haline gelmiş durumda. Kayalara yazılmış yazılar, mağara içinde kendini bilmezlerin yaktığı ateşlerin külleri apaçık ortada gözüküyor. Tarihimize sahip çıkalım. Bu kadar güzelliğin bir arada bulunduğu başka ülke yoktur ama güzellikleri yok etmekte millet olarak üstümüze düşen görevi yerine getiremiyoruz. Çok üzücü.

Çatalca İnceğiz köyü mağaraları
Yöre halkı buraya Kemal Sunal mağaraları olarak isimlendirilmektedir.

Çatalca İnceğiz Mağaraları Nerede

Çatalca İnceğiz Mağaraları konumuyla İstanbulluların rahat ulaşacağı bir konumda yer almaktadır. Çatalca ilçesinin İnceğiz Köyü yakınlarında Karasu Deresi‘nin hemen yanı başında bulunuyor.

Çatalca İnceğiz Mağaraları Yol Tarifi

İstanbul’dan buraya ulaşmak yaklaşık 68 km ve 1 saat sürmektedir.. Yapmanız gereken Büyükcekmece‘den Çatalca istikametine döndükten sonra yol sizi Çatalca’ya kadar götürür. Çatalca’dan Sarar yönüne devam ederken yolun 4. km’de İnceğiz tabelasını göreceksiniz. Geriye sadece tabelayı takip etmek kalıyor.

Otobüsle ile İnceğiz Mağaralarına ulaşım ise;
Yenibosna Çatalca güzergahında çalışan 401 numaralı otobüs ile Çatalcaya kadar gidebilirsiniz. Çatalca’ya ulaştıktan sonra ister 402, 404 numaralı otobüslere binip İnceğiz Mağaralarına yakın Bağlar Caddesine kadar gidebilirsiniz. Bağlar caddesi durağından İnceğiz Mağaraları yaklaşık 650 metredir. İsterseniz de minibüslere binerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

İnceğiz Mağaraları Tarihi

Çatalca – İnceğiz ve çevresindeki doğal oyuklarda ilk yerleşim tarih öncesi çağlarda (M.Ö 5500) yıllarında başlamıştır. Çatalca İnceğiz Mağaraları doğal oyuklar dışında insan eliyle oyularak genişletilmeye başlanması M.Ö 1200’lü yıllarda gerçekleşmiştir. Mağaralar içinde süren toplu yaşam, yukarıdaki Maltepe Nekropol alanında kült ve cenaze törenleriyle son bulmaktadır.

M.S 4. yüzyıldan itibaren İnceğiz Mağaraları Manastır olarak kullanılmıştır. Manastırlar 11. – 12. yüzyıllarda en faal dönemini yaşamış ve yukarı doğru kat sayısı artmıştır. Üç bölümden oluşan Mağara Manastır topluluğunun en görkemlisi, 1. gurup olanıdır. Kalker bloğunun içine 4 katlı olarak oyulmuştur. Üst katlara kayalara oyulmuş merdivenler çıkılmaktadır. İçerisinde 1 kilise, kaya içerisine oyulmuş mezar yerleri ve vaftiz teknesi olarak kullanıldığı düşünülen bir çukur bulunmaktadır. İnceğiz Mağaraları ve Maltepe Nekropol Alanından çıkarılan tarihi eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesi‘nde sergilenmektedir.

Çatalca İnceğiz mağaraları mesire alanı
 İsmini bilmediğimiz İnceğiz Köyü’nde yer alan bu yeşil ve küçük şelale doğanın bizlere sunduğu bir lütuf oldu.

Çatalca İnceğiz Köyü

Çatalca İnceğiz’e mağaralar için gitmiştik bir dere olduğunu girişte görmüştük fakat burası tamamen tesadüf oldu. Doğanın içinde ki herşey keşfedilmeye değer  manzaralara tanık ediyor sizi . İsmini bilmediğimiz İnceğiz Köyü’nde yer alan bu yeşil ve küçük şelale doğanın bizlere sunduğu bir lütuf oldu. Burayı sizler paylaşmak istedik.

İnceğiz Mağaraları Giriş Ücreti

İnceğiz Mağaraları için herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır. Tamamen doğal ortamda doğal set olma özelliği taşıyan bu tarihi mağaralarımız için ne bir güvenlik ne de koruma söz konusu.

Soru ve yorumlarınızı aşağıya bırakmayı unutmayınız. Buraya kadar gelmişken Çilingoz Tabiat Parkı‘nı ziyaret edebilirsiniz. Rotanız daime güzellik olsun.

Abdulhakim Alptekin

Biyolog, Şair, Amatör Fotoğrafçı Fotoğraf tutkunu Yarı zamanlı bir gezgin, aynı zamanda amatör fotoğrafçılık yapan biriyim. Para kazanmaktan çok tutku halini almış durumda. Doğa sever, doğada yaşamayı seven biri olarak sizlerle bu platformda buluşmaya karar verdim.

One thought on “Çatalca İnceğiz Mağaraları

Bir Cevap Yazın