MarmaraTürkiye

Çanakkale Kilitbahir Kalesi Hakkında Bilgi

Çanakkale Kilitbahir Kalesi Çanakkale de 3 yapraklı yonca şeklinde Osmanlı döneminden kalma, Fatih‘in taşa işlediği yonca olarak ünlenen muhteşem bir kale. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul Boğazı’na Rumeli Hisarı’nı yaptırarak Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki deniz seyrü seferlerini kontrol altına aldığı gibi Çanakkale Boğazı’nın en dar yerine de karşılıklı iki kale yaptırmış. Anadolu yakasında Kale-i Sultaniye (ÇimenlikKalesi), Avrupa yakasında ise Kilitbahir Kalesi bulunmaktadır. Boğaz’a giriş-çıkış yapan bütün gemiler bu hatta geldiklerinde durdurulmuş ve kontrol edilmişler. Kale top atışlarının etkili ve isabetli olabilmesi için Boğaz’ın en dar bölgesine konumlandırılmış. Çanakkale’deki Çimenlik Kalesi ile paralel konumda bulunması nedeniyle de karşılıklı top ateşleri kesişmekte ve bir geminin geçebileceği, topların ulaşamadığı bir ölü alan bulunmadığından dolayı Boğaz’dan geçmek son derece zor hale gelmekteydi.

1462-63 yıllarında yapılan kale, 1541 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından restore edilmiş, daha sonra restorasyon esnasında güney kısmı çevreleyen bir sur duvarıyla dış uçta bir kule (Sarıkule) inşa edilmiş. Kale, 1870 yılında Sultan Abdülaziz tarafından ikinci kez restore edildi.. Kuzey bölümünün orijinal dış deniz duvarı günümüzde mevcut değil. Bu bölümün kuzey parçası 1893-1894 yıllarında II. Abdülhamid tarafından yeniden inşa ettirilmiş. Deniz duvarlarının güney kısımları top mazgalı olarak kullanılmış. Günümüze yakın ise 2011-2013 yılları arasında da bir restorasyon geçirmiştir. 2015 yılında ise yeni bir teşhir-tanzim projesi başlatılmış. Kale içine Osmanlı dönemi kale hayatını anlatan çok güzel bir müze kurulmuş.

Bir dönem Kilitbahir Kalesi’nde görev yapmış olan ünlü Türk denizcisi Piri Reis’in anısına da kendisinin yaşamış olduğu alanda özel bir bölüm var. Ziyaret ettiğinizde dönemin denizcilik araç gereçlerinin yanı sıra, Piri Reis’in meşhur dünya haritasını günümüz haritası ile karşılaştırmalı olarak görebilirsiniz.

Kilitbahir Kalesi Muhteşem Süleyman'ın Kulesi
Muhteşem Süleyman’ın Kulesi


Ana ziyaret alanları Sarı Kule, Geç Dönem Avlusu (Hisar Peçe), Piri Reis ve İç Kule’dir. 

Sarı Kule 

Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Kilitbahir Kalesi tamir edilerek kalenin etrafı surlarla çevrilmiş ve Sarı Kule eklenmiş. Kulenin kapısının üstüne yerleştirilen iki satır halindeki iki beyitlik kitabeden kulenin, 1541 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Osmanlı kalelerinin anlatıldığı bu bölümde; Osmanlı kale mimarisi, kale yapısal donanımları, teşkilat yapısı, Avrupa’daki Osmanlı kalelerinin gravürleri, savunma silahları, ticareti ve günlük yaşamı canlandırılmış.

Geç Dönem Avlusu (Hisar Peçe) 

Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde yapılan tamirat esnasında kalenin savunmasını arttırmak amacıyla eklenen ön savunma mekanıdır. Bu avlu içerisinde geç dönem karargâh binasın kalıntıları ile topçu canlandırması vardır.

İç Kule 

Kilitbahir Kalesi’nin merkezinde yer alan İç Kule, üçgen planlı olup savunmada en son kullanılan yapıdır. Bu nedenle 7 kattan oluşan Kule, barınma ve depolama amaçlı kullanılmıştır. Ayrıca, girişin altında üçgen planlı bir sarnıç yer almaktadır. Birinci kata taş bir merdivenle çıkılmaktadır. Diğer katları birbirine bağlayan merdivenler ise ahşaptan inşa edilmiştir. Her katta aynı aksta yapılan helalar ve ocaklar mevcuttur. Katlarda bulunan büyük kemerli açıklıklar, kule dış cephelerinde dar menfez pencerelere dönüşmüştür. 27 metre yüksekliğe sahip olan kuleye, doğu yönündeki avludan, basık kemerli bir kapı ile girilmektedir. Kulenin üzeri tuğla üçgen çapraz tonozla örtülüdür. İç Kule’nin bir bölümü 1915 ‘te Çanakkale Muharebeleri sırasında tahrip olsa da 1960’lı yıllarda yapılan restorasyon sonucu özgün haliyle günümüze ulaşmıştır. 2012 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında tamamen tahrip olmuş ahşap katlar aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır.

Kilitbahir kalesi

Ziyaret ederseniz İç Kule ’de sırasıyla;

Zemin Katı: Bu kısımda kalenin yapımı ve yıllar içerisinde geçirdi tamiratlar ve eklentiler hakkında bilgiler alabilir, dönem gravürleri ve sikkeleri görebilirsiniz. 

Savunma Katı: Bu kısımda kalelerin savunmalarına yönelik bilgiler alıp savunmaya yönelik eserleri görebilirsiniz. 

Yeme – İçme Katı: Bu kısımda ziyaretçilerimiz dönemin yeme içme kültürüne yönelik canlandırmaları ve eserleri görebilirsiniz. 

Ticaret Katı: Kilitbahir Kale’sinin etrafında gelişen ticaret hayatına yönelik canlandırmaları ve eserleri görebilirsiniz. 

İbadet Katı: Kale içerisinde ibadete yönelik canlandırmaları ve eserleri görebilirsiniz. 

Kazı Katı: Özellikle Teşhir, tanzim çalışmaları esnasında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan eserleri görebilirsiniz.

Özellikle Piri Reisin yaşadığı bölüm ve balmumu heykellerin gerçekçiliği beni çok etkiledi. Havadan görünümü yonca yaprağına benzetilen kalenin isminin “Denizin Kilidi” anlamında Kilid-ül Bahir olduğu biliniyor. Kale’nin inşa edilmesi ile birlikte gelişen Kilitbahir köyünde ayrıca birçok Osmanlı Dönemi esere rastlanmakta. Buraya gelmişken köyü de gezmenizi tavsiye ederim çok şirin. Ek olarak Fatih Camii, Cahidi Sultan Camii, Tabip Hasan Camii, yıkılmış olan Kırklar Camii, Uşşaki Dergâhı (Ahmed Talibi Tekkesi), çok sayıda çeşme, geleneksel konutlar, iki hamam kalıntısı ve Cahidi Sultan Camii çevresindeki mezarlar bu yapılara örnek.

Piri reis

Kilitbahir Kalesi Giriş Ücreti

Yetişkin Müze Ücreti: 20 TL
Öğrenci Müze Ücreti: 18 yaş altı öğrenciler ücretsiz
18 yaş üstü öğrenciler %50 indirimli
Müze Kart: Geçerlidir.

Kilitbahir Kalesi Ziyaret Saatleri

Yaz Dönemi: 09:00 – 19:00
Kış Dönemi: 08:00 – 17:00
Ayrıca Pazartesi günleri kale kapalıdır.

Kilitbahir Kalesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Çanakkale ilimizin Eceabat ilçesi Kilitbahir köyü yakınlarında yer almakta.
Çanakkale‘den Kilitbahir Köyü‘ne kalkan feribotlarla ulaşmak mümkün.
Kilitbahir feribot iskelesinden Yalı caddesi yönünde ilerleyin. Bu yol sizi kaleye götürecektir.

Minibüsle gidecekler, Kilitbahir feribot iskelesinden kalkan minibüslerle kalenin yakınına ulaşmak mümkün.

Feribotla gidecekler, Çanakkale merkezden feribotlar Kilitbahir’e her gün seferler bulunmaktadır.
Adres: Yalı Cd., 17900 Kilidülbahir/Eceabat/Çanakkale

Ayrıca Çanakkale Apollon Smintheion Ören Yeri yazımız için tıklayınız.

Bedo Bedi

Merhaba ben Bedo Bedi. İstanbul'da yaşıyorum evli 1 çocuk 4 kedi annesiyim. Gezmeyi, eğlenmeyi, keşfetmeyi, fotoğraf çekmeyi ve sert müziği çok severim. Hayat 1 gündür o da bu gündür mottosuyla yaşıyorum. Keşfettiklerimi, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım.

Bir Cevap Yazın