Burdur Gezilecek Yerler

Merhaba sevgili okur ; Burdur Gezilecek Yerler sizler için derledik. Akdeniz Bölgesinde bulunan Burdur’u karış karış gezdiğimiz yerlerden bahsederek sizlerle buluşturmak istedim. Burdur‘a ulaşımı Antalya Havalimanından gezginlerinde içerisinde yer aldığı tur otobüsü ile başladık. Sizler kendi imkanlarınızla gittiğiniz de aktarmalı olarak Antalya otogara geçip Burdur ‘a kolaylıkla bilet bulabilirsiniz.
AntalyaBurdur arası otobüs bileti 90 TL. Burdur’da kesinlikle yapmanız gerekenleri sizler için kaleme aldık.

Sagalassos Antik Kenti – Burdur

Burdur Gezilecek Yerler ilk başlangıç noktası Sagalassos oldu. Ağlasun İlçesi’nin 7 kilometre kuzeyinde ve Akdağ yamaçlarında denizden 1700 metre yüksekliğindedir. Sagalassos, Pisidia Bölgesi’nin Roma İmparatorluk Dönemi’nin en önemli şehridir. Şehirde bulunan yapıların büyük bir çoğunluğu Roma Dönemi’ne aittir. Sagalassos’un ilk tespiti 1706 yılında Fransız gezgin Paul Lucas tarafından yapılmıştır. Bulutların arasındaki şehirde girişte konutlar, aşağıda hamam, kireç ve metal fırınları, aşağı agora (çarşı), çeşme ve odeon, daha yukarıda, kuzeye doğru ilerledikçe konutlar, sağ tarafta tiyatro, Neon kütüphanesi, Helenistikçeşme, seramik üretim merkezi, şehrin merkezinde yukarı agora, meclis binası, kilise, sol üst tarafta heroon, tapınak ve Cladius kapısı bulunmaktadır.

Sagalassos Antik Kenti - Burdur
Sagalassos Antik Kenti – Burdur


En belirgin yapısı muhteşem Antoninler çeşmesidir. Şehir, İmparator Hadrian (M.S. 2’nci yüzyıl) döneminde ekonomik siyasi ve sosyal anlamda en iyi dönemini yaşamıştır. Sagalassos, küçük Asya’da belki de terk edildiği günden günümüze kadar en iyi korunagelmiş antik yerleşimlerden biridir. Sagalassos 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır. Kazılarda ortaya çıkan 5.5 metre civarında boyu olabileceği tahmin edilen İmparator Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian’a ait heykeller ile çıkarılan diğer eserler Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir.
Nisan ayında gitmemize rağmen oldukça soğuktu kar vardı sıkı sıkı giyinin derim atkı eldiven kesinlikle bulundurun .
Müze kart geçerlidir.

İnsuyu Mağarası – BURDUR

Sagalassos antik kentinden sonra uğrak noktamız İnsuyu mağarası oldu. Suyu kuruduğundan dolayı 9 göl göremiyorsunuz haliyle. İnsuyu Mağarası Türkiye’nin Turizme açılan ilk mağarasıdır. Burdur-Antalya karayolu üzerinde, Burdur’a 13. km uzaklıkta yer alır. Toplam 597 m uzunluğunda yatay bir mağaradır. İnsuyu Mağarası‘nda karstik yapının zamanla erimesi ve aşınması sonucu, mağara içinde sarkıt ve dikitler meydana gelmiştir. Kalker tortulanmalarından türlü şekil ve yapıda meydana gelen sarkıt ve dikitlerin oluşum tarzları dikkate alındığında, mağaranın binlerce yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir. Mağara içinde girintili-çıkıntılı muhtelif istikametlere açılan dehlizlerde yer alan irili ufaklı 9 göl mevcuttur. Mağara içinde serin ve temiz bir hava akımı vardır. Bir kısım mağara sularının şeker ve mide hastalıklarına şifalı olduğuna inanılmaktadır.
İçerisi oldukça serin yanınıza hırka almanız gerekir ufak çocuğunuz varsa temkinli olmakla fayda var.
Giriş : Ücret , Müze kart geçerli değildir.

İnsuyu Mağarası - BURDUR Gezilecek Yerler
İnsuyu Mağarası – BURDUR

Burdur Belediyesi İstasyon Park – Restoran

Geziden sonra Burdur merkeze dönüp yemek yemeye gelmişti sıra işte Burdur da ne yenir öneri ile geliyorum.
Tavsiye üzerine Burdur’a has Burdur şiş , peynirli bol tereyağlı pide, kaymaklı tel kadayıf tattık.
Menüsü ile çok zengin çorbasından tutun salatası, mezeleri ve iskenderi derken saymakla bitmez fiyatlarda oldukça makul.
Burdur’a yolunuz düştüğünüzde kesinlikle bu restorant da yemek yemenizi tavsiye ederim.

Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Gezilecek Yerler listesinde gün içinde gezinin son noktası olan Burdur Arkeoloji Müzesindeyiz.
Heykellerden çömleklere arkeolojik buluntular ve kafeterya ile hediyelik eşya dükkanı içeren müze . Şehir merkezinde bulunan müze Sagalassos (Ağlasun) ve Kibyra (Gölhisar) antik kentlerden gelen eserlerle doludur. Müzenin girişinde açık alanda da sergilenen buluntular Mermer heykeller görülmeye değer.
1956 Yılında Burdur ve çevresindeki eski eserler, Bulguroğlu (Pirkulzade) Medresesinin ayakta kalan tek yapısı olan kütüphane binasında toplanarak koruma altına alınmış ve böylece müzenin çekirdeği oluşturulmuştur. Burdur Müzesinin teşhir salonları 12 Haziran 1969 yılında ziyarete açılmıştır.


Bu gün 65 bini geçen eski eser sayısıyla Burdur Müzesi Ülkemizin ilk 10 – 15 müzesi arasında bulunmaktadır. Ayrıca zengin bir koleksiyona sahip olan müze yerleşim bakımından yetersiz durumda iken 1992 yılında kamulaştırılan yeni yerleşim alanına kavuşturulunca, bu yerde 2001 yılında yeni ek teşhir salonlarının temeli atıldı. Bu projede idare binası, konferans salonu ve diğer üniteler yerleşkesinde bulunan PİRKULZADE kütüphane binası (Hicri 1240 Osmanlı yapısı) örnek alınarak aynı mimari tarzda inşa edilmiştir.


Burdur İli bulunduğu coğrafi konumu bakımından (PİSİDİA) Akdeniz, Ege ve İç Anadolu Bölgesindeki uygarlıkların ortak özelliklerini temsil etmektedir. Müzesindeki Kültür Varlıkları Akeramik Neoliti Dönemlerden yani M.Ö. 7. binlerden günümüze kadar 9 bin yıllık bir geçmişin tarih ve kültür hazinesidir.
Giriş : Müze kart geçerlidir.

Serenler Otel – Burdur

Gezimiz bitti şimdi ise Burdur merkez de yer alan Serenler Otel ‘ e dinlenmeye geldik .
Bu otel göl manzaralı bana verilen odayı ayrı bir sevdim . No : 205 giderseniz aklınızda bulunsun kesinlikle bu odayı tercih edin. 2. katında yer alan bu oda direkt göl manzarası ile baş başasınız. Dekorunu çok sevdim. Beyaz ve sadelikten yana olan otel odası ve mavi gölle karşınız da olunca huzurun tadına varamıyorsunuz. Hava soğuk olmasa balkonunda oturabilir anın tadını çıkarabilirsiniz. Salda gölünü ziyaret etmek isteyenlere tavsiyem burada konaklayabilirler. Tabii biz yine dinlenmeden araçla yakın olan Serenler Tepesine manzara izlemeye gittik.
Kahvaltısı ve yemekleri ayrıca oldukça lezzetliydi.

Serenler Otel Burdur

Serenler Tepesi – Burdur

Burdur ayaklarının altında kuş bakışı heryeri görüyorsun.
Serenler Tepesi 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Daha önce mesire yeri olarak tescili bulunmaktadır. 380 dekar büyüklüğe sahiptir. Burdur Şehir Merkezi’ne yaklaşık 4 km uzaklıktadır.
Burada kesinlikle manzara eşliğinde türk kahvenizi içip gün batımına yakın doya doya fotoğraflar çekilebileceğiz nokta.
Serenler Tepesi Giriş Ücreti
Şahıs 3.5 TL 
İndirimli Şahıs 1.5 TL 
Bisiklet 3.5 TL 
Motorsiklet-ATV 5 TL 
Otomobil-Kamyonet 10 TL 
Minibüs 31 TL 
Midibüs 52 TL 
Otobüs 94 TL

Serenler Tepesi Burdur Gezilecek Yerler
Serenler Tepesi Burdur

Burdur Gölü

Serenler otelden en yakın noktalardan Burdur Gölüne vardık , yürüyüş yaparken sazlıkları da göreceksiniz.
Burdur Gölü, yağışlar, mevsimlik ve sürekli akarsular ile yeraltı sularından beslenen tektonik kökenli bir kapalı havza gölü. Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından yedinci en büyük, tuzlu göller arasında ise üçüncü büyük göl (T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2013). Havzada en önemli ekonomi sektörü %41 ile tarım ve hayvancılık, tarımın ise  %54’ü sulu olarak yapılıyor (Gül ve ark. 2015).  Havzada tarımsal sulama sebebi ile gölü besleyen akarsular üzerine yapılan barajlar ve yeraltı su kaynaklarına açılan kuyular sebebi ile gölü besleyen sular göle ulaşamıyor.

Yıllık toplam yağış miktarı ortalamasında bir düşüş olmamasına rağmen yüzey ve yeraltı suları kullanımı  gölün 1987’den beri sürekli su kaybetmesine yol açıyor. Bu kayıp son 20 yıldır sularının ⅓’üne ulaşmış durumda (Ataol 2010). Buna rağmen göl ve gölün su toplama havzası nesli tehlike altında olan 24 kuş, 4 balık ve 2 kelebek türü ile Burdur Gölü Önemli Doğa Alanı’nı (ÖDA) ve Önemli Kuş Alanı’nı oluşturuyor. 

Remzi Kanaat Ceviz Ezmesi – Burdur

İçeriye girmeden görüntüsü bende nostalji havası veren bir his uyandırdı.
1853 ten bu yana Burdur’un Meşhur Ceviz Ezmesinin Değişmeyen Adresi Remzi Kanaat Ceviz Ezmecisi.
Buradan almanızı tavsiye ederim kargo ile siparişte verilebiliyor.

Remzi Kanaat Ceviz Ezmesi
Remzi Kanaat Ceviz Ezmesi

Lisinia Doğa Park ve Lavanta Bahçeleri – Burdur

Burdur’a gidene kadar tüm bildiklerinizi unutun gezip gördükçe yaşayın. Benim en çok etkinlendiğim yerler arasında Lisinia Doğa Park var .
Lisinia’nın çıkış noktası doğadaki hızlı bozulma ve kanserdir. Ailesinden birçok kişiyi kanserden kaybeden Öztürk SARICA, insanları bilinçlendirmek için böyle bir proje başlatmıştır. Destek ve hibe kabul etmeyen bir doğa projesidir. Aynı zamanda ülkemizin ilk Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezlerinden birisi olarak resmiyet kazanmıştır.
Burdur gölünün çekilmesi üzerine doğaya zarar vermeden kazanç elde edilecek. ve çok az su kullanan gül ve hiç su kullanmadan tamamen yağmur sularıyla beslenen lavanta üretimi başlamıştır . Lavantalar oluştuğunda ise mor şölen başlıyor zamanını denk getirmek gerek.

Ülkemiz için bir ilk niteliğinde olan Lisinia Doğa alanında “Kanser Evi” ve Kanser Piramitleri yapılmıştır. Kansere sebep olan özellikle kimyasalların ve kanserin günümüzde insanların üzerindeki etkisinin görseller kullanarak sergilendiği çalışma merkez ziyaretçileri tarafından ilgi görmekte ve iz bırakmaktadır.
Zararlı Kimyasallar ve Kansere Etkileri” ana başlığında merkez ziyaretçilerine kanser evi ve piramitleri içerisinde görseller ile desteklenmiş eğitimler verilmekte ve günlük hayatta kullanabilecekleri tedbirler anlatılmaktadır.

Lisinia Doğa Park Burdur Gezilecek Yerler
Lisinia Doğa Park Burdur

Gül Tost Salonu Yeşilova

Lisinia Doğa Park ziyaretinden sonra son olarak Salda gölüne doğru yola çıkmışken gül tost salonuna uğradık.
Kıymalı tostu oldukça meşhur olan yerinde tattık. Hayatımda ilk defa yediğim kıymalı tost hala tadı damağımda diyebileceğim kadar lezzetliydi.
Ben tam olarak 1 ekmek yedim . 🙂

Salda Gölü – Burdur

Salda Gölü Burdur – gitmek istediğim yerler arasındaydı. Bildiğiniz üzere son yıllarda popülerliği artınca gündemde hiç istemediğimiz rant kavgaları başlamıştı. Neyse ki bu durum engellendi ve sonrasında ise Salda Gölüne girmek yasaklandı. Çevrelenmiş olan Salda Gölüne belli bir noktadan bakabiliyorsunuz.
Koruma altına alınan Salda Gölü kuraklık sebebiyle 30 metre çekilmişti. Yaz aylarında ziyaretçilerin çamur banyosu için açtığı çukurlar da kapanmaya başladı.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi(NASA) tarafından yapılan açıklamada Mars araştırmalarına öncülük edecek alan olarak belirlenen Salda Gölü’nün UNESCO Doğal Miras Alanı Listesi’ne alınması için çalışma başlatıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Salda Gölü ekolojik ve biyolojik olarak benzersiz. Göl, jeolojik ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra Uluslararası Doğayı Koruma Birliğince koruma altına alınan kritik türlere de ev sahipliği yapıyor. Burdur Gezilecek Yerler listesinde kesinlikle gidilmesi gereken yerlerden biri.

Salda Gölü - Burdur Gezilecek Yerler
Salda Gölü – Burdur

Burdur Gezilecek Yerler yazısının yazarı olan Ümmühan Karakurt instagram adresi için tıklayınız. Yazarın diğer yazısı Sinop Bektaşağa Göleti için tıklayınız.

Ümmühan Karakurt

Merhabalar ! Ben Ümmühan Karakurt 17.12.1994 İstanbul doğumlu olup aslen Sinopluyum . İstanbul Okan Üniversitesinde Radyoloji okumaktayım. En büyük hayalim camping alanı açmak , kamp yapmayı doğada vakit geçirmeyi oldukça seviyorum. Gençlere yönelik özellikle kamp yapmayan kalmasın isterim. Yay burcu olarak seyahat etmeye bayılırım , gezdikçe keşfettikçe kendimi bulurum . Türkiye de 81 il bitmek üzere her yeri karış karış etmekten keyif alıyorum özellikle tarihi antik kentleri , müze ören yerlerden bulunmaktan hoşlanırım...

One thought on “Burdur Gezilecek Yerler

Bir Cevap Yazın